Składniki
240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 170 g cukru drobnego
- 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Delecta
- 125 ml oleju roślinnego
- 500 g owoców sezonowych, np. truskawek, malin, borówki amerykańskiej, porzeczki, wiśni, moreli itd.
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
KROK 1: Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia.
KROK 2: W drugiej misce umieść jajka, cukier drobny oraz cukier ze skórką cytrynową i zmiksuj na puszystą masę ok. 4-5 minut.
KROK 3: Partiami dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i miksuj tylko do połączenia składników.
KROK 4: Tortownicę o średnicy 23 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto, a na wierzchu ułóż owoce.
KROK 5: Piecz ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Wyjmij z piekarnika, a po kilku minutach wyciągnij ciasto z tortownicy i wystudź na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.