fbpx
Proste ciasto ucierane z owocami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Proste ciasto ucierane z owocami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

240 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 170 g cukru drobnego
  • 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Delecta
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 500 g owoców sezonowych, np. truskawek, malin, borówki amerykańskiej, porzeczki, wiśni, moreli itd.
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia.

KROK 2: W drugiej misce umieść jajka, cukier drobny oraz cukier ze skórką cytrynową i zmiksuj na puszystą masę ok. 4-5 minut.

KROK 3: Partiami dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i miksuj tylko do połączenia składników.

KROK 4: Tortownicę o średnicy 23 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto, a na wierzchu ułóż owoce.

KROK 5: Piecz ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Wyjmij z piekarnika, a po kilku minutach wyciągnij ciasto z tortownicy i wystudź na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Proste ciasto ucierane z owocami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+