Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 2 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- 1 opakowanie orzechów włoskich Bakalland
- 1 łyżeczka ekstraktu z waniliiDelecta
- 1 kg jabłek w skorkach pokrojonych w plasterki
- sok z 1 niedużej cytryny
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- 40 g masła
- łyżka miodu
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 opakowanie żurawiny Bakalland
- 3 białka
- 100 g drobnego cukru
Przygotowanie
Szarlotka to klasyk! My odważyliśmy się dodać do niej orzechy i uwaga - tylko zyskała na smaku. Polecamy!
- Orzechy zmiksować w malakserze na drobny piasek.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, tłuszcz, zmielone orzechy i dodatkowo cukier z wanilią.
- Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Schładzamy w lodówce 40 min.
- Przygotowujemy nadzieje jabłkowe.
- Jabłka (pokrojone w plasterki) mieszamy z sokiem z cytryny.
- Na dużej patelni umieszczamy masło, cynamon i miód. Podgrzewamy, do roztopienia masła, mieszamy.
- Dorzucamy jabłka, żurawinę, mieszamy. Dusimy do odparowania większości soku, około 12 minut.
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę skrobi, mieszamy.
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 20 x 30 cm smarujemy masłem, obsypujemy bułka tartą.
- Połowę schłodzonego kruchego ciasta wykładamy na spód, palcami ugniatamy na dnie formy.
- Sypiemy 2 łyżkami bułki tartej i wykładamy jabłka, wyrównujemy.
- Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce.
- Ubitą pianę wykładamy na jabłka, wyrównujemy.
- Na górę ścieramy na tarce lub drobno kruszymy kruche ciasto.
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 50 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
- Wyjmujemy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy nożem z piłką i podajemy.
Taką pyszną orzechową szarlotkę najlepiej podać na ciepło, z lodami waniliowymi - nikt mu się nie oprze!