Szarlotka orzechowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Piana:
  • 3 białka
  • 100 g drobnego cukru

Przygotowanie

Szarlotka to klasyk! My odważyliśmy się dodać do niej orzechy i uwaga - tylko zyskała na smaku. Polecamy!

  1. Orzechy zmiksować w malakserze na drobny piasek.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  3. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, tłuszcz, zmielone orzechy i dodatkowo cukier z wanilią.
  4. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  5. Schładzamy w lodówce 40 min.
  6. Przygotowujemy nadzieje jabłkowe.
  7. Jabłka (pokrojone w plasterki) mieszamy z sokiem z cytryny.
  8. Na dużej patelni umieszczamy masło, cynamon i miód. Podgrzewamy, do roztopienia masła, mieszamy.
  9. Dorzucamy jabłka, żurawinę, mieszamy. Dusimy do odparowania większości soku, około 12 minut.
  10. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę skrobi, mieszamy.
  11. Formę prostokątną o wymiarach ok. 20 x 30 cm smarujemy masłem, obsypujemy bułka tartą.
  12. Połowę schłodzonego kruchego ciasta wykładamy na spód, palcami ugniatamy na dnie formy.
  13. Sypiemy 2 łyżkami bułki tartej i wykładamy jabłka, wyrównujemy.
  14. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce.
  15. Ubitą pianę wykładamy na jabłka, wyrównujemy.
  16. Na górę ścieramy na tarce lub drobno kruszymy kruche ciasto.
  17. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 50 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  18. Wyjmujemy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy nożem z piłką i podajemy.

Taką pyszną orzechową szarlotkę najlepiej podać na ciepło, z lodami waniliowymi - nikt mu się nie oprze!

Szarlotka orzechowa - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy