2h 15 porcji Średni
Tiramisu z nerkowcami

Tiramisu z nerkowcami

Składniki

Ciasto:

Krem:

Poncz:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml wrzącej wody

Dekoracja:

Jak przygotować ciasto biszkoptowe z kajmakiem i nerkowcami?

Proste i jednocześnie efektowne – takie właśnie jest ciasto biszkoptowe z kajmakiem i nerkowcami. Spróbujecie?

  1. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (bez termoobiegu).
  2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mąki przesiewamy.
  4. Żółtka oddzielamy od białek, umieszczamy w miseczce, dodajemy do nich proszek do pieczenia i ocet, a następnie wszystko razem miksujemy.
  5. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka i wszystko razem mieszamy mikserem.
  6. Dodajemy mąki i mieszamy ciasto łyżką do połączenia składników.
  7. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy około 50 minut.
  8. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 prostokątne blaty.
  9. Mleko łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy Mix do mascarpone. Całość ubijamy na sztywno przez ok. 3 min. na najwyższych obrotach.
  10. Pierwszy blat mocno nasączamy przygotowanym ponczem. Nakładamy  przygotowaną masę z mascarpone i przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy ponczem i wykładamy kolejną masę z mascarpone.
  11. Wierzch posypujemy kakao lub kawą oraz zdobimy orzechami nerkowca.
  12. Dekorujemy pikiem.

Sami przyznacie, że trudno o lepszy deser.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...