Ciasto biszkoptowe z kajmakiem i nerkowcami

2 h 15 porcjiŚredni

Pomysł na ciasto biszkoptowe z kajmakiem i nerkowcami narodził się jak większość na moim blogu - z potrzeby prostego, ale efektownego ciasta. Warstwa kajmaku w połączeniu z kremowym serkiem i nerkowcami to znakomity duet dla biszkoptu. Spróbujecie?

Składniki

Ciasto:

Krem:

Przygotowanie

Mąki przesiewam. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka umieszczam w miseczce, dodaję do nich proszek do pieczenia i ocet, a następnie wszystko razem miksuję. Białka ubijam w osobnej misce na sztywno z cukrem, dodaję żółtka i wszystko razem mieszam mikserem. Dodaję mąki i mieszam ciasto łyżką do połączenia składników.

Masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Ostudzony biszkopt kroję na 3 prostokątne blaty.

Nerkowce wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i prażę do zrumienienia (ok. 3 minuty). Kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru, a później dodaję serek i mieszam całość na niskich obrotach. Pierwszy i drugi blat ciasta smaruję kajmakiem. Następnie na pierwszy blat nakładam masę, przykrywam drugim blatem i ponownie smaruję masą. Na wierzchni blat nakładam masę i posypuję orzechami nerkowca.