Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec

15 h 12 porcji
Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec

Wioleta Niedzialska, Luboń:„Gdybyś tylko potrafiła takie piec... ech, ożeniłbym się z tobą!”Daniel jeszcze wtedy nie wiedział, z kim ma do czynienia.

Składniki

Ciasto:

Masa orzechowa:

Dodatkowo:

  • 1 gruszka, obrana i przekrojona wzdłuż na pół

Wstęp

Był chłodny październikowy wieczór.
Daniel od dawna obiecywał, że za pierwsze zarobione w nowym mieście pieniądze zaprosi mnie do tej knajpki.

Jedliśmy zapiekankę, rozmawialiśmy o psach, o tym, jaką rasę chcielibyśmy mieć.

Kelnerka postawiła na stoliku ciasto – niezbyt eleganckie, nierówne. W zasadzie nie wiem, dlaczego je zamówiliśmy. Ale już po chwili wiedzieliśmy, skąd ten wybór.
„Gdybyś tylko potrafiła takie piec… ech, ożeniłbym się z tobą!”
Daniel jeszcze wtedy nie wiedział, z kim ma do czynienia.

Dziś jesteśmy zaręczeni, mamy cudownego szczeniaka, własne mieszkanie, a Daniel wie, że spotkał tę jedyną!

Jak przygotować Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec?

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.

Dodaj jogurt, masło i wymieszaj.

Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

Dokładnie wymieszaj.

Składniki na masę orzechową mieszaj do momentu, w którym osiągniesz konsystencję mokrego piasku.

Kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej 3/4 ciasta jogurtowego i posyp 1/2 masy orzechowej.

Wlej pozostałe ciasto jogurtowe, połóż na wierzchu połówkę gruszki i posyp resztą masy orzechowej.

Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone.

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz