fbpx
Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Masa orzechowa:Dodatkowo:
  • 1 gruszka; obrana i przekrojona wzdłuż na pół

Przygotowanie

Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec jest jak ciepły letni deszcz. Delikatny smak jogurtowego ciasta przypomina promyki ciepłego słońca na twarzy. A orzechy z gruszką? Cóż, nawet latem deszcz potrafi zaskoczyć!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  4. Dodajemy jogurt, masło i mieszamy dokładnie.
  5. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, po czym dokładnie mieszamy.
  6. Składniki na masę orzechową mieszamy do momentu w którym osiągnie konsystencję mokrego piasku.
  7. 3/4 ciasta jogurtowego wlewamy do blachy i posypujemy 1/2 masy orzechowej.
  8. Wlewamy pozostałe ciasto jogurtowe, a na wierzchu wykładamy połówkę gruszki i posypujemy resztą masy orzechowej.
  9. Pieczemy około 50 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jest upieczone.
  10. Dekorujemy pikiem.

Pyszne zaskoczenie, prawda?

Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+