1h 30min 12 porcji Łatwy
Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec
Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec

Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec

Składniki

Ciasto:

Masa orzechowa:

Dodatkowo:

  • 1 gruszka, obrana i przekrojona wzdłuż na pół

Jak przygotować jogurtowiec?

Orzechowo-gruszkowy jogurtowiec jest jak ciepły letni deszcz. Delikatny smak jogurtowego ciasta przypomina promyki ciepłego słońca na twarzy. A orzechy z gruszką? Cóż, nawet latem deszcz potrafi zaskoczyć!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  4. Dodajemy jogurt, masło i mieszamy dokładnie.
  5. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, po czym dokładnie mieszamy.
  6. Składniki na masę orzechową mieszamy do momentu w którym osiągnie konsystencję mokrego piasku.
  7. 3/4 ciasta jogurtowego wlewamy do blachy i posypujemy 1/2 masy orzechowej.
  8. Wlewamy pozostałe ciasto jogurtowe, a na wierzchu wykładamy połówkę gruszki i posypujemy resztą masy orzechowej.
  9. Pieczemy około 50 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jest upieczone.
  10. Dekorujemy pikiem.

Pyszne zaskoczenie, prawda?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...