fbpx
Biszkoptowa szachownica - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkoptowa szachownica
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Biszkopt:Biszkopt kakaowy:
  • jak wyżej + 3 duże łyżki kakao
Nadzienie:
  • 1 opakowanie krem irish cream Delecta
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • dżem z czarnej porzeczki
Dekoracje:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • kakao

Przygotowanie

Niby klasyczny biszkopt, ale w takiej formie niesamowicie wygląda i znakomicie smakuje. A robi się w zasadzie sam!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier.
  3. Żółtka łączymy z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką octu spirytusowego.
  4. Dodajemy do piany, cały czas miksując na dużych obrotach.
  5. Zmniejszamy obroty i powoli dodajemy mąkę.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.
  7. Biszkopt kakaowy wykonujemy tak samo, do żółtek dodając kakao.
  8. Ostudzone biszkopty ostrożnie przecinamy na części.
  9. Przekładamy kremem oraz dżemem i układamy na przemian jasne i ciemne tak, aby powstała szachownica.
  10. Resztą kremu smarujemy wierzch tortu.
  11. Polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy kakao.

Efektowna propozycja na urodzinowy tort. Taka okazja zasługuje na wyjątkową oprawę.

Szachownica to niezwykle efektowne ciasto, które zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Nazwa pochodzi od charakterystycznego wzoru, który przypomina szachownicę, z naprzemiennie ułożonymi jasnymi i ciemnymi kawałkami ciasta. To idealny deser na specjalne okazje, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach.

Aby przygotować szachownicę, potrzebujemy dwóch rodzajów ciasta: jasnego i ciemnego. Oba przygotowujemy osobno, a następnie pieczemy w prostokątnych formach. Po upieczeniu ciasta kroimy na paski, które następnie układamy naprzemiennie, tworząc charakterystyczny wzór. Całość składamy i przekładamy kremem, który nie tylko łączy kawałki ciasta, ale także nadaje mu wyjątkowego smaku i wilgotności.

Składniki na ciasto jasne i ciemne są podobne, jednak różnią się dodatkiem kakao do ciasta ciemnego. Do przygotowania potrzebujemy m.in. mąki, cukru, jajek, masła oraz proszku do pieczenia. Krem możemy przygotować na bazie śmietany, mascarpone, budyniu lub innego ulubionego kremu.

Dobra rada:

Aby wzbogacić przepis na biszkoptową szachownicę, polecam dodać warstwę nasączonej ponczem skórki pomarańczowej.

Biszkoptowa szachownica

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

agnieszkagryszko350@gmail.com

30-07-2024

Ocena:

Tort wygląda pięknie i obłędnie

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+