fbpx
Rogaliki barcińskie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Rogaliki barcińskie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 5
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 350

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g posiekanych migdałów Bakalland
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 50 g miodu
Do dekoracji:
  • cukier puder

Przygotowanie

Poznań szczyci się słynnymi rogalami marcińskimi, ale Kujawy też mają swoje rogale – barcińskie! No i oba wypieki smakują znakomicie.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Zagniatamy elastyczne ciasto, ale bez masła.
  4. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia ciasto w lodówce na całą noc.
  5. Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i ścieramy na 2/3 powierzchni placka 1/3 bardzo zimnego masła.
  6. 1/3 placka bez masła składamy tak, żeby zakryła połowę masła i pozostałą powierzchnią z masłem przykrywamy złożone kawałki.
  7. Rozwałkowujemy ciasto, aż masło zacznie się wchłaniać.
  8. Wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
  9. Powtarzamy czynność z rozwałkowywaniem z masłem jeszcze dwa razy, za każdym razem chowając do lodówki.
  10. Siekamy migdały bardzo drobno w mikserze i mieszamy dokładnie z resztą składników.
  11. Dzielimy ciasto na dwie części, rozwałkowujemy na równy cienki okrąg i rozcinamy na 6 kawałków, jak pizzę.
  12. Na cieście przy węższym brzegu nakładamy farsz dość grubo, lekko rozsmarowując w stronę cienkiego końca.
  13. Zwijamy rogaliki i wykładamy na blasze. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż podrosną.
  14. Smarujemy mlekiem i pieczemy 20-25 minut.
  15. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
  16. Dekorujemy pikiem.

Rogale najlepiej smakują z filiżanką aromatycznej kawy.

Rogaliki barcińskie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+