5h 50min 12 porcji Trudny 2h
Rogaliki barcińskie
Rogaliki barcińskie

Rogaliki barcińskie

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g posiekanych migdałów Bakalland
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 50 g miodu

Do dekoracji:

  • cukier puder

Jak przygotować rogaliki barcińskie?

Poznań szczyci się słynnymi rogalami marcińskimi, ale Kujawy też mają swoje rogale – barcińskie! No i oba wypieki smakują znakomicie.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Zagniatamy elastyczne ciasto, ale bez masła.
  4. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia ciasto w lodówce na całą noc.
  5. Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i ścieramy na 2/3 powierzchni placka 1/3 bardzo zimnego masła.
  6. 1/3 placka bez masła składamy tak, żeby zakryła połowę masła i pozostałą powierzchnią z masłem przykrywamy złożone kawałki.
  7. Rozwałkowujemy ciasto, aż masło zacznie się wchłaniać.
  8. Wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
  9. Powtarzamy czynność z rozwałkowywaniem z masłem jeszcze dwa razy, za każdym razem chowając do lodówki.
  10. Siekamy migdały bardzo drobno w mikserze i mieszamy dokładnie z resztą składników.
  11. Dzielimy ciasto na dwie części, rozwałkowujemy na równy cienki okrąg i rozcinamy na 6 kawałków, jak pizzę.
  12. Na cieście przy węższym brzegu nakładamy farsz dość grubo, lekko rozsmarowując w stronę cienkiego końca.
  13. Zwijamy rogaliki i wykładamy na blasze. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż podrosną.
  14. Smarujemy mlekiem i pieczemy 20-25 minut.
  15. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
  16. Dekorujemy pikiem.

Rogale najlepiej smakują z filiżanką aromatycznej kawy.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: