fbpx
Świąteczne orzeszki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Świąteczne orzeszki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 40
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła, schłodzonego i pokrojonego na małe kawałki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów Bakalland (np. włoskich, laskowych)
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Dodaj schłodzone masło i rozcieraj palcami, aż powstanie konsystencja grubej kruszonki. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, mieszając, aż ciasto zacznie się łączyć. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

KROK 2: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj specjalną formę do orzeszków. Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj małe kuleczki, które następnie umieść w każdym wgłębieniu formy.

KROK 3: Piecz ciasteczka przez około 10-15 minut, aż będą lekko złociste. Po upieczeniu ostudź je na kratce.

KROK 4: Przygotuj nadzienie. W małym rondlu podgrzej mleko skondensowane z kakao, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Dodaj posiekane orzechy i mieszaj, aż nadzienie zgęstnieje.

KROK 5: Połącz połówki ciasteczek nadzieniem, tworząc kształt orzeszków. Pozwól nadzieniu stężeć przed podaniem.

Świąteczne orzeszki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+