1h 14 porcji Łatwy 24h
Pierniczki guziczki Św. Mikołaja

Pierniczki guziczki Św. Mikołaja

Składniki

Ciasto:

  • 100 g miodu
  • 50 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2,5 g sody oczyszczonej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
  • 10 g kakao
  • 1 jajo

Jak przygotować pierniczki guziczki Św. Mikołaja?

Do przygotowania pierniczków guziczków św. Mikołaja wcale nie potrzebujemy zacięcia krawieckiego. Są szybkie i proste!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Miód i masło umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze sobą do połączenia.
  3. Mąkę, sodę, kakao, cukier cynamonowy i cukier trzcinowy miksujemy na niskich obrotach.
  4. Dodajemy jajo oraz miód z masłem, zwiększamy tempo mieszania i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i sprężystej masy.
  5. Ciasto wstawiamy do lodówki na 24 godziny lub na godzinę do zamrażalnika.
  6. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,3 mm i wycinamy kółeczka.
  7. Około 2-3 mm od brzegu na każdym pierniczku wytłaczamy wgłębienie, a na środku robimy dwie dziurki przy pomocy plastikowej słomki.
  8. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut.
  9. Przez wystudzone ciasteczka przeciągamy sznurek.
  10. Gotowe ciasteczka dekorujemy pikiem.

Św. Mikołaj w zamian za takie ciasteczka na pewno podaruje nam wyjątkowe prezenty. 🙂

Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 61
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: