fbpx
Pierniczki guziczki Św. Mikołaja - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pierniczki guziczki Św. Mikołaja
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 100 g miodu
  • 50 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2.5 g sody oczyszczonej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
  • 10 g kakao
  • 1 jajo

Przygotowanie

Do przygotowania pierniczków guziczków św. Mikołaja wcale nie potrzebujemy zacięcia krawieckiego. Są szybkie i proste!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Miód i masło umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze sobą do połączenia.
  3. Mąkę, sodę, kakao, cukier cynamonowy i cukier trzcinowy miksujemy na niskich obrotach.
  4. Dodajemy jajo oraz miód z masłem, zwiększamy tempo mieszania i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i sprężystej masy.
  5. Ciasto wstawiamy do lodówki na 24 godziny lub na godzinę do zamrażalnika.
  6. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,3 mm i wycinamy kółeczka.
  7. Około 2-3 mm od brzegu na każdym pierniczku wytłaczamy wgłębienie, a na środku robimy dwie dziurki przy pomocy plastikowej słomki.
  8. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut.
  9. Przez wystudzone ciasteczka przeciągamy sznurek.
  10. Gotowe ciasteczka dekorujemy pikiem.

Św. Mikołaj w zamian za takie ciasteczka na pewno podaruje nam wyjątkowe prezenty. :)

Pierniczki guziczki Św. Mikołaja

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+