Pierniczki guziczki Św. Mikołaja
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
14
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 100 g miodu
- 50 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 2.5 g sody oczyszczonej
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- 10 g kakao
- 1 jajo
Przygotowanie
Do przygotowania pierniczków guziczków św. Mikołaja wcale nie potrzebujemy zacięcia krawieckiego. Są szybkie i proste!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Miód i masło umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze sobą do połączenia.
- Mąkę, sodę, kakao, cukier cynamonowy i cukier trzcinowy miksujemy na niskich obrotach.
- Dodajemy jajo oraz miód z masłem, zwiększamy tempo mieszania i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i sprężystej masy.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na 24 godziny lub na godzinę do zamrażalnika.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,3 mm i wycinamy kółeczka.
- Około 2-3 mm od brzegu na każdym pierniczku wytłaczamy wgłębienie, a na środku robimy dwie dziurki przy pomocy plastikowej słomki.
- Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut.
- Przez wystudzone ciasteczka przeciągamy sznurek.
- Gotowe ciasteczka dekorujemy pikiem.
Św. Mikołaj w zamian za takie ciasteczka na pewno podaruje nam wyjątkowe prezenty. :)