fbpx
Tort makowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort makowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Dekoracja:

Przygotowanie

Tort makowy to świetna opcja na rocznice i jubileusze podczas Bożego Narodzenia - smakować będzie jednak przez cały rok!

  1. Zalewamy mak wrzącym mlekiem i odstawiamy na noc.
  2. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  3. Ubijamy żółtka z cukrem, cukrem smak migdałowy i masłem na puch.
  4. Dodajemy do masy mak, starte na grubych oczkach jabłka i resztę składników poza białkami, dokładnie mieszamy.
  5. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
  6. Przekładamy je do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 1,5 godziny.
  8. Polewę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  9. Polewamy starannie wystudzony tort, dekorujemy orzechami i okolicznościowym pikiem.

Pyszny tort posiada bogaty smak ze względu na jabłka i moc bakalii - bardzo szybko zniknie ze stołu!

Tort makowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+