Tort makowy

  • 0,0
  • Średni
  • 2h
  • 12 porcji
  • 24h
  • 0
Tort makowy
Tort makowy

Tort makowy

  • 0,0
  • Średni
  • 2h
  • 12 porcji
  • 24h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Dekoracja:

Jak przygotować tort makowy?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Tort makowy to świetna opcja na rocznice i jubileusze podczas Bożego Narodzenia – smakować będzie jednak przez cały rok!

  1. Zalewamy mak wrzącym mlekiem i odstawiamy na noc.
  2. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  3. Ubijamy żółtka z cukrem, cukrem smak migdałowy i masłem na puch.
  4. Dodajemy do masy mak, starte na grubych oczkach jabłka i resztę składników poza białkami, dokładnie mieszamy.
  5. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
  6. Przekładamy je do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 1,5 godziny.
  8. Polewę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  9. Polewamy starannie wystudzony tort, dekorujemy orzechami i okolicznościowym pikiem.

Pyszny tort posiada bogaty smak ze względu na jabłka i moc bakalii – bardzo szybko zniknie ze stołu!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tort makowy
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0