2h 12 porcji Średni 24h
Tort makowy
Tort makowy

Tort makowy

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

Jak przygotować tort makowy?

Tort makowy to świetna opcja na rocznice i jubileusze podczas Bożego Narodzenia – smakować będzie jednak przez cały rok!

  1. Zalewamy mak wrzącym mlekiem i odstawiamy na noc.
  2. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  3. Ubijamy żółtka z cukrem, cukrem smak migdałowy i masłem na puch.
  4. Dodajemy do masy mak, starte na grubych oczkach jabłka i resztę składników poza białkami, dokładnie mieszamy.
  5. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
  6. Przekładamy je do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 1,5 godziny.
  8. Polewę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  9. Polewamy starannie wystudzony tort, dekorujemy orzechami i okolicznościowym pikiem.

Pyszny tort posiada bogaty smak ze względu na jabłka i moc bakalii – bardzo szybko zniknie ze stołu!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...