1h 30min 10 porcji Średni 2h 30min
Strucel makowy przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka
Strucel makowy przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka

Strucel makowy przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka

Składniki

Ciasto:

Masa makowa:

Do posmarowania:

  • 1 żółtko

Jak przygotować strudel makowy?

Makowiec, strudel – bez niego nie ma Świąt! Apetyt na to ciasto jednak przychodzi znacznie częściej – wtedy polecamy ten przepis.

  1. Rozpuszczamy masło (odkładamy trochę na później do smarowania placka), dodajemy do niego mleko i wlewamy do mąki, mieszamy.
  2. Dodajemy cukier, żółtko i drożdże.
  3. Ugniatamy całość około 8 minut. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Mak dokładnie mielimy, wkładamy do miski, zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy resztę składników poza białkiem, mieszamy i studzimy.
  5. Dodajemy białko i jeszcze raz mieszamy.
  6. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy pozostałym masłem.
  7. Na całej jego powierzchni rozkładamy masę makową i zwijamy w roladę.
  8. Zaczynając 5 centymetrów od jednego z końców, przecinamy roladę wzdłuż tak, by powstały 3 kawałki.
  9. Zaplatamy warkocz i tak splecioną struclę wkładamy do foremki.
  10. Odstawiamy przykrytą do wyrośnięcia na 30 minut.
  11. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  12. Smarujemy z wierzchu żółtkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut.
  13. Dekorujemy ulubionym okolicznościowym pikiem.

Szybki strudel smakuje znakomicie, pełen rodzynek i skórki pomarańczowej szybko zniknie jako dodatek do popołudniowej kawy. Pycha!

Średnia: 3,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: