fbpx
Strucel makowy przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Strucel makowy przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Masa makowa:
  • 250 g maku Bakalland
  • 250 ml mleka
  • 50 g skórki z pomarańczy Bakalland
  • 80 g cukru
  • 100 g rodzynek Bakalland
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 białko
  • 2 łyżeczki aromatu naturalnego Amaretto Delecta
Do posmarowania:
  • 1 żółtko

Przygotowanie

Makowiec, strudel - bez niego nie ma Świąt! Apetyt na to ciasto jednak przychodzi znacznie częściej - wtedy polecamy ten przepis.

  1. Rozpuszczamy masło (odkładamy trochę na później do smarowania placka), dodajemy do niego mleko i wlewamy do mąki, mieszamy.
  2. Dodajemy cukier, żółtko i drożdże.
  3. Ugniatamy całość około 8 minut. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Mak dokładnie mielimy, wkładamy do miski, zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy resztę składników poza białkiem, mieszamy i studzimy.
  5. Dodajemy białko i jeszcze raz mieszamy.
  6. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy pozostałym masłem.
  7. Na całej jego powierzchni rozkładamy masę makową i zwijamy w roladę.
  8. Zaczynając 5 centymetrów od jednego z końców, przecinamy roladę wzdłuż tak, by powstały 3 kawałki.
  9. Zaplatamy warkocz i tak splecioną struclę wkładamy do foremki.
  10. Odstawiamy przykrytą do wyrośnięcia na 30 minut.
  11. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  12. Smarujemy z wierzchu żółtkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut.
  13. Dekorujemy ulubionym okolicznościowym pikiem.

Szybki strudel smakuje znakomicie, pełen rodzynek i skórki pomarańczowej szybko zniknie jako dodatek do popołudniowej kawy. Pycha!

Strucel makowy przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+