Składniki
- 3 galaretki w różnych kolorach np. galaretka o smaku pomarańczowym Delecta, galaretka o smaku gruszkowym Delecta, galaretka o smaku malinowym Delecta
- 80-100 g okrągłych biszkoptów
- 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym Delecta
- 500 ml śmietanki 30% tłuszczu
- do dekoracji: świeże owoce
Przygotowanie
KROK 1 - 3 galaretki w różnych kolorach, np. pomarańczową, gruszkową i malinową rozpuść każdą osobno osobno w 250 ml gorącej wody.
KROK 2 - Gdy ostygną, przelej je do niedużych pojemników wyłożonych folią spożywczą i wstaw do lodówki do stężenia. Następnie wyjmij je z pojemników pociągając za folię i pokrój w 1-centymetrową kostkę.
KROK 3 - Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty.
KROK 4 - Dwie galaretki cytrynowe rozpuść w 500 ml gorącej wody. Odstaw do ostudzenia.
KROK 5 - Śmietankę wlej do wysokiego naczynia i ubij na sztywno przez ok. minutę. Cienką strużką dodaj wystudzone, ale jeszcze płynne galaretki cytrynowe i wymieszaj na małych obrotach miksera.
KROK 6 - Masę śmietanową wymieszaj z pokrojonymi w kostkę galaretkami. Możesz zostawić kilka do dekoracji.
KROK 7 - Masę przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki do stężenia.
KROK 8 - Przed podaniem udekoruj odłożonymi kostkami galaretek lub świeżymi owocami.
Dorota
28-06-2023
Ocena:
Czy można dać inne owoce zamiast truskawek?