fbpx
Ślimaczki drożdżowe cynamonki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ślimaczki drożdżowe cynamonki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Do ciasta:Nadzienie:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 5 g cynamonu

Przygotowanie

Ślimaczki drożdżowe popularnie zwane cynamonkami czy cinnamon rolls, to świetna propozycja nie tylko na śniadanie :)

  1. Rozpuść i przestudź lekko masło.
  2. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajo, masło i mleko. Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min (mieszadła świderki).
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut ( do podwojenia objętości).
  4. Przygotuj nadzienie: masło, cukier i cynamon ucieraj łyżką do, uzyskania jednolitej masy.
  5. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach 35 x 45 cm, posmaruj nadzieniem całe ciasto.
  6. Zwiń jak roladę (w rulon), pokrój ostrym nożem na 12 równych części, umieść w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw ślimaczki do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 180 stopni C (czas nagrzewania piekarnika będzie czasem wyrastania ślimaczków).
  8. Od momentu całkowitego nagrzania piekarnika do 180 stopni C piecz ok. 23min – do zarumienienia.
  9. Ciasto polej lukrem.

Już nam ślinka cieknie na samą myśl o takim pysznym wypieku. Takie to proste.  

Ślimaczki drożdżowe cynamonki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+