1h 30min 10 porcji Łatwy
Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką

Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracje:

Jak przygotować serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką?

Miechunka to zdrowy, ale mało popularny owoc, który warto wykorzystać w przepisie na serowe pakieciki. Na pewno wszystkim zasmakuje!

  1. Budyń przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  3. Miksujemy serek z cukrem, po czym dodajemy mleko i olej.
  4. Miksujemy całość przez kilka minut, aż masa stanie się jednolita.
  5. Następnie wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
  6. Ciasto przekładamy na posypaną mąką powierzchnię i formujemy z niego walec, który dzielimy na 10 równych części.
  7. Każdą z nich rozwałkowujemy na kółka o średnicy około 12 cm.
  8. Na środek każdego okręgu wykładamy 1 sporą łyżkę budyniu, złote owoce miechunki i małą łyżeczkę dżemu.
  9. Zawijamy dwa brzegi na siebie, tworząc pakiecik, i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  10. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem oraz migdałami.
  11. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut, do ładnego zarumienienia.
  12. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, płatkami migdałów i dekorujemy pikiem.

Pakieciki serowe to nietypowy, pyszny deser, który podbije serca gości na przyjęciu.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...