Seromak z polewą czekoladową
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
20
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1 jajo
- 1 kg sera twarogowego lub trzykrotnie zmielonego
- 5 jaj
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
- 1 puszka masy makowej Bakalland
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
- garść migdałów Bakalland
- 1 pomarańcza
Przygotowanie
Ciasto z makiem musi wystąpić na każdym świątecznym stole. Może warto wypróbować kombinację z serem i bakaliami?
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do wypieku ciasta domowego do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
- Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
- Wykładamy nim okrągłą blaszkę do pieczenia o średnicy około 27 cm.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
- Na wystudzone ciasto nakładamy masę makową.
- Miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym miksujemy do uzyskania puszystej, białej masy.
- Do masy dodajemy jaja, a potem łyżka po łyżce twaróg.
- Połączone składniki chwilę miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
- Masę wylewamy na warstwę maku.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni C (bez termoobiegu) przez godzinę.
- Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po godzinie wyjmujemy sernik na kuchenny blat.
- Gdy ciasto zupełnie wystygnie, dekorujemy je polewą czekoladową, migdałami i plastrami świeżej pomarańczy, po czym wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia serwujemy gościom.
Eleganckie ciasto pięknie udekorowane pomarańczami i bakaliami zachwyci świątecznych gości. To ciasto zawsze się udaje i zawsze jest pyszne!
Jola
06-07-2023
Ocena:
Super przepis! Bardzo łatwe do zrobienia