fbpx
Sernik - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 180

Składniki

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki stołowe śmietany 18%
Masa:Dekoracja:
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

Na kawałeczek serniczka zawsze znajdzie się miejsce w żołądku, w szczególności jeśli chodzi o klasyczny sernik na kruchym spodzie.

  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Z mąki, żółtek, cukru, śmietany i masła zagniatamy ciasto na gładką masę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
  3. Tortownicę wyklejamy ciastem i podpiekamy w piekarniku przez 15 minut, po czym studzimy.
  4. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  5. Masę mieszamy z twarogiem, masłem, budyniem o smaku waniliowym, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia.
  6. Masę twarogową wylewamy na podpieczony i ostudzony spód.
  7. Sernik pieczemy 55-60 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do ostudzenia.
  8. Po ostudzeniu posypujemy sernik kakao i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  9. Ozdabiamy pikiem.

Jest tak pyszny, że nawet na drugi kawałeczek znajdzie się miejsce.

Sernik

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+