2h 16 porcji Łatwy
Sernik z morelami i kruszonką pistacjową

Sernik z morelami i kruszonką pistacjową

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować sernik z morelami i kruszonką?

Odrobina kreatywności wprowadzona do klasycznego przepisu może zdziałać cuda. Wystarczy zmienić tradycyjną kruszonkę na pistacjową, aby poczuć smak szczęścia na talerzu.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Obie mąki siekamy z zimnym masłem, dodajemy jajko, cukier i zagniatamy ciasto.
  4. Gotowe ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.
  5. Następnie ciasto trzemy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na  blaszkę.
  6. Ciasto rozkładamy równomiernie, lekko uklepujemy i podpiekamy około 20 minut.
  7. Morele kroimy w ósemki, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru.
  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 15 minut.
  9. W dzieży miksera umieszczamy jaja z cukrem i ubijamy na puszystą masę.
  10. Stopniowo dodajemy do masy esencję waniliową, po łyżce sera, a na końcu przyprawę do sernika.
  11. Gdy masa będzie dobrze wymieszana dodajemy upieczone morele.
  12. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 160°C przez około 80 minut.
  13. Po upieczeniu sernik studzimy na kratce.
  14. Pistacje obieramy i rozdrabniamy w moździerzu na mniejsze kawałki.
  15. W rondlu topimy cukier (nie mieszając), dodajemy pistacje i mieszamy prażąc je przez 2 minuty.
  16. Pistacje odkładamy do ostygnięcia.
  17. Schłodzony sernik smarujemy masą krówkową, a wierzch obsypujemy pistacjową kruszonką.
  18. Dekorujemy pikiem.

W sam raz na popołudniowy deser.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...