Sernik z morelami i kruszonką pistacjową

1 h 30 min16 porcji

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 kg sera twarogowego (3-krotnie zmielonego)
  • 200 g cukru
  • 75 g masła
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej
  • 600 g moreli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 puszka kajmaku krówkowego Bakalland
  • 3 łyżki cukru
  • 1 duże opakowanie pistacji Bakalland
Pobierz piki

Jak przygotować Sernik z morelami i kruszonką pistacjową?

Obie mąki siekam z zimnym masłem, dodaję jajko, cukier i zagniatam ciasto. Gotowe ciasto odkładam na 30 minut do lodówki. Przygotowuję prostokątną blaszkę, smaruję masłem i wysypuję mąką. Następnie ciasto trę na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na  blaszkę. Ciasto rozkładam równomiernie, lekko uklepuję i podpiekam ok. 20 minut (180 st. C).

Morele kroję w ósemki, układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję brązowym cukrem (2 łyżki) i wstawiam do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na 15 minut. W dzieży miksera umieszczam jaja z cukrem i ubijam na puszystą masę, dodając następnie esencję waniliową, po łyżce sera, a na końcu przyprawę do sernika. Gdy masa będzie dobrze dobrze wymieszana dodaję upieczone morele.

Masę serową wylewam na podpieczony spód i piekę w temp. 160 stopni przez około 80 minut. Po upieczeniu sernik studzę na kratce.

Pistacje obieram i rozdrabniam w moździerzu na mniejsze kawałki. W rondlu topię cukier (nie mieszam), dodaję pistacje i mieszając prażę je przez 2 minuty. Pistacje odkładam do ostygnięcia. Schłodzony sernik smaruję kajmakiem, a wierzch obsypuję pistacjową kruszonką.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Przygotowałam dla Ciebie muzykę, z którą praca będzie przyjemniejsza!