Sernik japoński z kakaowymi wąsami

2 h 10 porcjiŚredni

Składniki

Ciasto:

  • 200 g kremowego serka śmietankowego
  • 150 ml mleka
  • 30 g masła
  • 4 jaja
  • 65 g cukru
  • 1 opakowanie cukru o smaku cytrynowym Delecta
  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny

Dekoracja:

Pobierz piki

Jak przygotować sernik japoński z kakaowymi wąsami?

Kuchnia japońska słynie nie tylko z sushi, ale również…deserów! Przekonacie się wypróbowując ten przepis.

Jak przygotować sernik japoński z kakaowymi wąsami?

  1. Wszystkie składniki ogrzewamy do temperatury pokojowej.
  2. Masło topimy w małym rondelku.
  3. Dodajemy serek i mleko, podgrzewając na małym ogniu i mieszając rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Do masy dodajemy masło.
  5. Ściągamy z ognia, dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając.
  6. Białka odkładamy do miski, w której będziemy je ubijać.
  7. Do masy dodajemy przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną, mieszamy rózgą.
  8. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do masy serowej.
  9. Do masy wlewamy sok z cytryny.
  10. Tortownicę dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy do połowy jej wysokości zanurzać ją w gorącej wodzie.
  11. Wykładamy papierem do pieczenia dno formy oraz boki, zostawiając około 5 cm kołnierz.
  12. Masę serową wlewamy do tortownicy.
  13. Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę dajemy do naczynia lub blaszki, do której wlewamy ugotowaną, wrzącą wodę do połowy wysokości tortownicy.
  14. Sernik pieczemy półtorej godziny w temperaturze około 170°C.
  15. Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku na 30 minut.
  16. Wyjmujemy z wody i studzimy, po czym wkładamy do lodówki.
  17. Gotowy sernik obsypujemy cukrem pudrem i z pomocą pików oraz szablonów dekorujemy przesypując kakao.

Sernik japoński jest tak pyszny, że nie sposób odmówić sobie dokładki, prawda?

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...