Sernik na zimno z orzechami pekan
Składniki
Ciasto:
- 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno
- 150 g mąki tortowej
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 jajo
Masa serowa:
- 250 g serka śmietankowego
- 150 g ubitej śmietany kremówki 30%
- 100 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej Delecta
- 1 opakowanie orzechów pekan Bakalland
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie
KROK 1 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
KROK 2 - Składniki na ciasto szybko zagniatamy w zwarte ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
KROK 3 - Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
KROK 4 - Schłodzonym ciastem wyklejamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 45 min, do momentu, aż będzie rumiane.
KROK 5 - Ser miksujemy z cukrem, następnie dodajemy śmietanę.
KROK 6 - Żelatynę mieszamy w 3 łyżkach wody, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i łączymy z masą serową.
KROK 7 - Dodajemy posiekane orzechy pekan i dokładnie mieszamy.
KROK 8 - Masę serową wykładamy na upieczony i wystudzony, kruchy spód.
KROK 9 - Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy całe orzechy pekan, mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia.
KROK 10 - Czekamy aż wystygną, a następnie rozdzielamy i wykańczamy nimi ciasto.