Sernik na zimno z orzechami pekan - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 150 min.

Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno
  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 jajo

Masa serowa:

  • 250 g serka śmietankowego
  • 150 g ubitej śmietany kremówki 30%
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej Delecta
  • 1 opakowanie orzechów pekan Bakalland
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

KROK 1 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).

KROK 2 - Składniki na ciasto szybko zagniatamy w zwarte ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut.

KROK 3 - Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

KROK 4 - Schłodzonym ciastem wyklejamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 45 min, do momentu, aż będzie rumiane.

KROK 5 - Ser miksujemy z cukrem, następnie dodajemy śmietanę.

KROK 6 - Żelatynę mieszamy w 3 łyżkach wody, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i łączymy z masą serową.

KROK 7 - Dodajemy posiekane orzechy pekan i dokładnie mieszamy.

KROK 8 - Masę serową wykładamy na upieczony i wystudzony, kruchy spód.

KROK 9 - Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy całe orzechy pekan, mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia.

KROK 10 - Czekamy aż wystygną, a następnie rozdzielamy i wykańczamy nimi ciasto.

 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy