fbpx
Drożdżowe z rabarbarem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Drożdżowe z rabarbarem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Przepis prosty i smaczny jak u babci - klasyczne i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem warto zrobić, kiedy tylko pojawi się on na straganach.

  1. Przygotowujemy kwadratową formę i wykładamy ją papierem do pieczenia.
  2. Mleko podgrzewamy z margaryną aż do momentu rozpuszczenia, po czym studzimy do tempereatury około 40ºC.
  3. Wsypujemy zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodajemy jaja, sok i skórkę z pomarańczy i stopniowo wlewamy mleko z margaryną, a następnie miksujemy przez około 5 minut.
  4. Gotową masę przekładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Rabarbar myjemy i kroimy na grube plastry,  zasypujemy brązowym cukrem i odstawiamy na czas wyrastania ciasta.
  6. Rabarbar równomiernie wykładamy na wyrośnięte ciasto.
  7. Mąkę, masło i cukier rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka, którą posypujemy rabarbar (można także zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
  8. Na koniec wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
  9. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170−180ºC około 40–50 minut do złocistego koloru kruszonki.
  10. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Ciasto zniknie, zanim się obejrzycie. Smacznego!

Drożdżowe z rabarbarem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+