1h 12 porcji Łatwy 30min
Babeczki z czekoladą i śliwkami

Babeczki z czekoladą i śliwkami

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

Jak przygotować babeczki z czekoladą i śliwkami?

Planujecie tydzień z czekoladą? Jeśli tak, nie może zabraknąć babeczek czekoladowych ze śliwkami.

  1. Przygotowujemy 12 papilotek, a następnie nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Śliwki wsypujemy do małej miseczki i zalewamy białym rumem.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  4. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy zawartość opakowania z kremem i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  5. Śliwki odsączamy, kroimy na kawałki i dosypujemy do kremu, a następnie delikatnie mieszamy całość.
  6. Masę wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  7. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dolewamy olej, mleko, kakao, wsypujemy mieszankę do babeczek i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
  8. Do foremek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
  9. Po ostudzeniu nakładamy krem i kostkę czekolady dla ozdoby.
  10. Gotowe babeczki ozdabiamy pikiem.

Czujecie ten zapach? Mocno czekoladowe i jeszcze ta śliwka… Nie sposób nie zjeść wszystkich od razu!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...