Sernik z morelami i kruszonką pistacjową
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki krupczatki
- 125 g masła
- 1 jajko
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową Delecta
- 1 kg sera twarogowego (3-krotnie zmielonego)
- 200 g cukru
- 75 g masła
- 4 jaja
- 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej
- 600 g moreli
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 puszka masy krówkowej smak tradycyjny Bakalland
- 3 łyżki cukru
- 1 duże opakowanie pistacji Bakalland
Przygotowanie
Odrobina kreatywności wprowadzona do klasycznego przepisu może zdziałać cuda. Wystarczy zmienić tradycyjną kruszonkę na pistacjową, aby poczuć smak szczęścia na talerzu.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Obie mąki siekamy z zimnym masłem, dodajemy jajko, cukier i zagniatamy ciasto.
- Gotowe ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.
- Następnie ciasto trzemy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na blaszkę.
- Ciasto rozkładamy równomiernie, lekko uklepujemy i podpiekamy około 20 minut.
- Morele kroimy w ósemki, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 15 minut.
- W dzieży miksera umieszczamy jaja z cukrem i ubijamy na puszystą masę.
- Stopniowo dodajemy do masy esencję waniliową, po łyżce sera, a na końcu cukier ze skórką pomarańczową Delecta.
- Gdy masa będzie dobrze wymieszana, dodajemy upieczone morele.
- Masę serową wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 160°C przez około 80 minut.
- Po upieczeniu sernik studzimy na kratce.
- Pistacje obieramy i rozdrabniamy w moździerzu na mniejsze kawałki.
- W rondlu topimy cukier (nie mieszając), dodajemy pistacje i mieszamy, prażąc je przez 2 minuty.
- Pistacje odkładamy do ostygnięcia.
- Schłodzony sernik smarujemy masą krówkową, a wierzch obsypujemy pistacjową kruszonką.
- Dekorujemy pikiem.
W sam raz na popołudniowy deser.