Sernik z mascarpone i marakują
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Ciasto kruche Delecta
- 1 jajko
- 100 g zimnej margaryny lub masła
Masa serowa:
- 500 g mielonego twarogu z kubełka, temperatura pokojowa
- 250 g mascarpone, temperatura pokojowa
- 140 g cukru drobnego
- 1 budyń śmietankowy Delecta
- 1opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
Polewa z marakui:
- 170 g pulpy z owoców marakui w puszce
- 1 łyżka żelatyny spożywczej Delecta
Przygotowanie
KROK 1 - Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem kruchym, dodaj jajko oraz masło lub margarynę pokrojoną w kostkę. Miksuj na najwyższych obrotach przez 1-2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.
KROK 2 - Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm. wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj tłuszczem.
KROK 3 - Ciasto wyjmij z lodówki, pokrój na plastry i wylep nim dno tortownicy, tworząc 2 cm. rant. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
KROK 4 - W dużej misce umieść mielony twaróg, ser mascarpone, cukier, budyń oraz cukier wanilinowy. Zmiksuj do połączenia składników.
KROK 5 - Dodaj jajko i jeszcze chwilę miksuj. Masę serową wyłóż na spód z ciasta kruchego.
KROK 6 - Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez ok. 50 minut. Odstudź, a potem wstaw najlepiej na całą noc do lodówki.
KROK 7 - Żelatynę wsyp do miseczki, zalej małą ilością zimnej wody i odstaw do rozpuszczenia. Pulpę z marakui wlej do rondelka i podgrzej prawie do wrzenia. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.
KROK 8 - Gdy galaretka ostygnie i zgęstnieje, wyłóż ją na sernik.