1h 30min 20 porcji Łatwy 1h
Czarno-biały sernik kokosowy
Czarno-biały sernik kokosowy

Czarno-biały sernik kokosowy

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 kg gęstego serka homogenizowanego
  • 400 g serka kremowego
  • 50 g wiórków kokosowych Bakalland
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki aromatu do sernika
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 6 białek
  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • szczypta soli

Jak przygotować czarno-biały sernik kokosowy?

Sernik w dwóch kolorach i z dodatkiem kokosu to prawdziwy przysmak. Oto kolejna niezawodna wariacja na temat tego klasycznego ciasta.

  1. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. Dodajemy sól, cukier, cukier smak kokosowy i wiórki kokosowe oraz zimne, pokrojone w kostkę masło.
  3. Wcieramy masło w mąkę do otrzymania kruszonki.
  4. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto w kulę.
  5. Dzielimy ciasto na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).
  7. Sery miksujemy z jedną i pół szklanki cukru, aromatem, skórką pomarańczową i kokosem.
  8. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku, nadal ubijając.
  9. Do masy dodajemy wystudzone roztopione masło.
  10. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i 70 g cukru.
  11. Ostrożnie mieszamy białka z masą serową.
  12. 3/4 ciasta ścieramy na spód blaszki, lekko dociskamy i nakładamy masę serową.
  13. Na wierzch ścieramy resztę ciasta.
  14. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę.
  15. Studzimy w piekarniku, a następnie dekorujemy posiekaną czekoladą i ulubionym pikiem.

Kawa i ulubiony sernik to zestaw idealny – w sam raz na leniwe, niedzielne popołudnie.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...