fbpx
Sernik z jogurtów greckich - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik z jogurtów greckich
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 60

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g masła, roztopionego

Masa serowa:

  • 900 g jogurtu greckiego (najlepiej pełnotłustego)
  • 3 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Herbatniki zmiel w blenderze na drobny proszek, a następnie wymieszaj z roztopionym masłem. Masę herbatnikową równomiernie rozprowadź na dnie formy do pieczenia (o średnicy około 23 cm), wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

KROK 2: W dużej misce dokładnie wymieszaj jogurt grecki z cukrem, mąką ziemniaczaną, ekstraktem waniliowym i skórką z cytryny. Następnie dodaj jajka, mieszając delikatnie po dodaniu każdego, aby nie wprowadzić zbyt dużo powietrza do masy.

KROK 3: Wyjmij formę z lodówki i wylej masę serową na spód herbatnikowy. Delikatnie stuknij formą o blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza.

KROK 4: Piecz w piekarniku przez około 50-60 minut, aż masa będzie stała, ale lekko drżąca w środku. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku z uchylonymi drzwiczkami na około 1 godzinę, aby uniknąć pęknięć.

KROK 5: Po ostudzeniu w piekarniku, wyjmij sernik i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik z jogurtów greckich można udekorować świeżymi owocami lub polewą owocową.

Sernik z jogurtów greckich

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+