fbpx
Ciasto Raffaello na biszkopcie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto Raffaello na biszkopcie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Biszkopt:

Krem:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 500 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g wiórków kokosowych

  • 100 g wiórków kokosowych (do obsypania ciasta)
  • kilka łyżek dżemu z czerwonej porzeczki lub agrestowego

Przygotowanie

KROK 1: Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm. wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: Piekarnik nastaw na 180 stopni C bez termoobiegu. Czas miksowania biszkoptu będzie czasem nagrzewania się piekarnika.

KROK 3: Do głębokiej miski wbij jajka, dodaj wodę, wsyp zawartość opakowania z mieszanką na biszkopt i miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy.

KROK 4: Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostudzenia. Biszkopt podziel na 3 blaty.

KROK 5: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj ser mascarpone, rozpuszczoną białą czekoladę i wiórki kokosowe. Zmiksuj do połączenia.

KROK 6: Pierwszy blat biszkoptu posmaruj dżemem i przełóż 1/3 kremu. Przykryj blatem biszkoptu i posmaruj kolejną 1/3 kremu. Na końcu przykryj trzecim biszkoptem i posmaruj resztą kremu. Obsyp z wierzchu wiórkami kokosowymi. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki.

Kto z nas nie uwielbia słodkich, kokosowych kuleczek Rafaello? Teraz możesz przenieść ten wyjątkowy smak do domowego wypieku! Ciasto Rafaello na biszkopcie to przepis, który pozwoli Ci cieszyć się ulubionym smakiem w zupełnie nowej formie. Delikatny biszkopt stanowi doskonałą bazę dla lekkiej i puszystej masy o smaku Rafaello, tworząc harmonijne połączenie tekstur i smaków. Rafaello na biszkopcie to doskonały pomysł na deser, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników tych kultowych słodkości i kokosowych smakołyków. Jeśli jesteś fanem kuleczek Rafaello, koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto Rafaello. Szybko przekonasz się, że jest to jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie kiedykolwiek jadłeś! Szybko się je przygotowuje, a do tego podczas pieczenia unosi się wyjatkowy kokosowy aromat. 

Ciasto Raffaello na biszkopcie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Tatyana

08-10-2023

Ocena:

Biszkopt Delecta jest bardzo aromatyczny, wysoki, stabilny, idealny!! POLECAM!

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+