fbpx
Ciasto Raffaello na biszkopcie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto Raffaello na biszkopcie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Biszkopt:

Krem:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 500 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g wiórków kokosowych

  • 100 g wiórków kokosowych (do obsypania ciasta)
  • kilka łyżek dżemu z czerwonej porzeczki lub agrestowego

Przygotowanie

KROK 1: Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm. wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: Piekarnik nastaw na 180 stopni C bez termoobiegu. Czas miksowania biszkoptu będzie czasem nagrzewania się piekarnika.

KROK 3: Do głębokiej miski wbij jajka, dodaj wodę, wsyp zawartość opakowania z mieszanką na biszkopt i miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy.

KROK 4: Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostudzenia. Biszkopt podziel na 3 blaty.

KROK 5: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj ser mascarpone, rozpuszczoną białą czekoladę i wiórki kokosowe. Zmiksuj do połączenia.

KROK 6: Pierwszy blat biszkoptu posmaruj dżemem i przełóż 1/3 kremu. Przykryj blatem biszkoptu i posmaruj kolejną 1/3 kremu. Na końcu przykryj trzecim biszkoptem i posmaruj resztą kremu. Obsyp z wierzchu wiórkami kokosowymi. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki.

Kto z nas nie uwielbia słodkich, kokosowych kuleczek Rafaello? Teraz możesz przenieść ten wyjątkowy smak do domowego wypieku! Ciasto Rafaello na biszkopcie to przepis, który pozwoli Ci cieszyć się ulubionym smakiem w zupełnie nowej formie. Delikatny biszkopt stanowi doskonałą bazę dla lekkiej i puszystej masy o smaku Rafaello, tworząc harmonijne połączenie tekstur i smaków. Rafaello na biszkopcie to doskonały pomysł na deser, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników tych kultowych słodkości i kokosowych smakołyków. Jeśli jesteś fanem kuleczek Rafaello, koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto Rafaello. Szybko przekonasz się, że jest to jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie kiedykolwiek jadłeś! Szybko się je przygotowuje, a do tego podczas pieczenia unosi się wyjatkowy kokosowy aromat. 

Ciasto Raffaello na biszkopcie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Tatyana

08-10-2023

Ocena:

Biszkopt Delecta jest bardzo aromatyczny, wysoki, stabilny, idealny!! POLECAM!

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+