Składniki
Ciasto:- 200 g herbatników
- 70 g masła
- garść posiekanych drobno orzechów pekan Bakalland
- 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
- 600 ml mleka
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego Delecta
- 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym Delecta
- 3 duże brzoskwinie
- 500 ml wrzątku
- garść orzechów pekan Bakalland
Przygotowanie
Nawet brak piekarnika nie stoi na przeszkodzie by zostać mistrzem deserów. Przepis na sernik z brzoskwiniami i nutą orzechową pomoże Wam otrzymać tytuł mistrza w mgnieniu oka.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Herbatniki kruszymy, a następnie blendujemy z masłem i posiekanymi lub zmielonymi orzechami do uzyskania gładkiej masy.
- Masą wykładamy dno formy dociskając mocno do dna, po czym wstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
- Miksujemy 600 ml z mieszanką do sernika na zimno i aromatem przez około 4 minuty.
- Wylewamy masę serową na schłodzony spód z herbatników i wstawiamy na kolejne 30 minut do lodówki.
- Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
- Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na cząstki i blendujemy na gładko.
- Dodajemy wystudzoną galaretkę do musu brzoskwiniowego i schładzamy lekko w lodówce.
- Gdy mus brzoskwiniowy zaczyna się ścinać wylewamy go na stężałą masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki na 1,5 h.
- Przed podaniem wierzch sernika dekorujemy orzechami pekan.
- Ozdabiamy pikiem.
Bez pieczenia, szybko i pysznie!