fbpx
Sernik z białą czekoladą i malinami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik z białą czekoladą i malinami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego (mielonego)
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g świeżych malin (możesz też użyć mrożonych, ale dobrze je odcedź)
  • 200 g herbatników
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Delecta
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

KROK 1:
Rozkrusz herbatniki w malakserze lub ręcznie na drobne kawałki. W małym garnku roztop masło i dodaj do rozkruszonych herbatników. Dokładnie wymieszaj i wyłóż mieszankę na spód formy do pieczenia o średnicy ok. 24 cm. Wyrównaj i udekoruj naciskając dno szklanki. Wstaw formę do lodówki na około 30 minut.

KROK 2:
W kąpieli wodnej lub w mikrofali roztop białą czekoladę. Ostudź nieco i odstaw na bok.

KROK 3:
W dużej misce zmiksuj twaróg z cukrem, cukrem wanilinowym, ekstraktem z wanilii oraz szczyptą soli. Dodawaj jajka jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodaj roztopioną białą czekoladę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj.

KROK 4:
Wyjmij formę z lodówki i na przygotowany spód wylej masę serową. Na wierzchu równomiernie rozłóż maliny.

KROK 5:
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C i piecz sernik przez około 60 minut, aż będzie się lekko kołysać w środku, ale boki będą stałe. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl drzwi i pozostaw sernik w piekarniku na kolejne 30 minut. Następnie wystudź go w temperaturze pokojowej, a potem przechowuj w lodówce przez co najmniej 4 godziny przed podaniem. Jeśli chcesz możesz przed podaniem polać sernik polewą z białej czekolady. wystarczy, że rozpuścisz 50g czekolady i polejesz ją po wierzchu ciasta. Następnie udekoruj sernik owocami, oprócz malin możesz dodać truskawki, jagody. 

Sernik z białą czekoladą i malinami

Sernik z białą czekoladą i malinami to nie tylko kuszący deser, ale także połączenie tradycji z nowoczesnością w kulinarnej sztuce. Od wielu lat sernik jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych deserów na polskich stołach. Współczesne kuchnie coraz chętniej jednak eksperymentują, wprowadzając nowe składniki i kombinacje smaków. Właśnie w tym kontekście powstał sernik z białą czekoladą – składnikiem, który nadaje mu kremowej konsystencji i niepowtarzalnie delikatnego smaku.

Dlaczego warto sięgnąć po sernik z malinami i białą czekoladą? Przede wszystkim ze względu na niezwykłe połączenie słodkiego akcentu białej czekolady z lekko kwaśnym i orzeźwiającym smakiem malin. Te dwa składniki doskonale się uzupełniają, tworząc symfonię smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla wielu miłośników sernika, poszukiwanie nowych wariacji tego tradycyjnego deseru staje się prawdziwą pasją. Sernik z białej czekolady przepis oferuje nową perspektywę na to, jak można urozmaicić klasyczny sernik. Biała czekolada dodaje mu słodkości, a jednocześnie podkreśla smak twarogu, który pozostaje głównym składnikiem tego deseru.

To, co wyróżnia ten przepis na tle innych, to nie tylko jego smak, ale także prezentacja. Czerwone maliny kontrastują z białą masą sernikową, tworząc estetyczny obraz, który zachęca do sięgnięcia po niejeden kawałek.

 

Sernik z białą czekoladą i malinami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+