Sernik z białą czekoladą - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek
  • 100 g masła, roztopionego

Masa serowa:

Dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady na polewę
  • 50 ml śmietanki kremówki 36% na polewę
  • truskawki do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Rozpocznij od przygotowania spodu. Ciasteczka zmiel na drobny proszek za pomocą blendera lub malaksera, a następnie wymieszaj z roztopionym masłem. Masę ciasteczkową równomiernie rozprowadź na dnie formy do tortu (o średnicy około 23 cm), wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

KROK 2: Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, a następnie ostudź. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i również odstaw do ostygnięcia.

KROK 3: W dużej misce ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem do sztywności. Dodaj serek mascarpone, ostudzoną białą czekoladę i ekstrakt waniliowy, delikatnie mieszając do połączenia składników.

KROK 4: Do masy serowej dodaj ostudzoną żelatynę, mieszając dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły. Gotową masę wylej na schłodzony spód ciasteczkowy.

KROK 5: Wstaw sernik do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał. Przed podaniem możesz udekorować sernik dodatkową białą czekoladą lub świeżymi owocami.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy