fbpx
Sernik wiedeński - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik wiedeński
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 60

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: W misce utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj kolejno żółtka i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 2: Do masy dodaj zmielony trzykrotnie twaróg dobrej jakości cukier wanilinowy, śmietanę oraz rodzynki. Dokładnie wymieszaj składniki.

KROK 3: W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do masy serowej. Całość dokładnie wymieszaj.

KROK 4: Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do ciasta.

KROK 5: Gotowe ciasto przelej do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut lub do tzw. "suchego patyczka".

 

 

Sernik wiedeński to wyjątkowy wypiek, który zdobył serca wielu smakoszy na całym świecie. Charakteryzujący się delikatnym smakiem i aksamitną konsystencją, stanowi doskonały deser na każdą okazję. Bazujący na tradycyjnym przepisie na sernik wiedeński, to deser, który łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrafinowanym smakiem. Często przygotowywany jest na bazie sernika z twarogu półtłustego, co dodaje mu lekkości i pozwala na uzyskanie idealnej konsystencji.

Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić sernik wiedeński, warto podkreślić, że jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Właściwie dobrane składniki i przestrzeganie kroków przepisu gwarantują sukces. Opisywany często jako pyszny sernik wiedeński, ten deser z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających gości.

Chociaż wiele osób ma swoje ulubione przepisy na desery, dobry sernik wiedeński zawsze wyróżnia się wśród nich, przypominając o tradycjach wiedeńskich kawiarni i magii austriackiej kuchni. Jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, sernik po wiedeńsku będzie doskonałym wyborem!

Sernik wiedeński

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+