Sernik turboczekoladowy z bakaliami
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
- 1 opakowanie sernika z czekoladą Delecta
- 1 jajo
- 50 ml oleju
- 25 ml mleka
- mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier
- kakao
- 3 jaja
- 150 g margaryny
- 500 g mielonego twarogu
- cukier
- 1 jajo
- 75 g margaryny
- Płatki czekoladowe Delecta
- cukier
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- mąka pszenna
- 1 opakowanie kropli czekoladowych Delecta
- 1 opakowanie orzechów laskowych Bakalland
- 1 opakowanie orzechów włoskich Bakalland
- 1 opakowanie migdałów Bakalland
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
Przygotowanie
Sernik i czekolada to połączenie idealne. Mnóstwo czekolady, mnóstwo sera i bakalie. Ulubione, wybrane, te Wasze. To Wasz dzień. Ciasto (spód sernika):
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, olej i mleko, dokładnie mieszamy łyżką ok. 1 minuty.
- Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej tortownicy o śr. 24 cm.
- Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 10 minut (do suchego patyczka).
- Na wystudzone ciasto wykładamy kolejne warstwy: masę sernikową i czekoladową.
- Rozpuszczamy oddzielnie: 150 g margaryny do masy sernikowej i 75 g margaryny do masy czekoladowej, studzimy.
Masa sernikowa:
- Oddzielamy żółtka od białek. Mieszankę do masy sernikowej miksujemy z żółtkami, twarogiem i rozpuszczoną margaryną do uzyskania jednolitej masy.
- Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.
- Gotową masę sernikową wykładamy na upieczony spód.
Masa czekoladowa (wierzch sernika):
- Do wysokiego naczynia wsypujemy zawartość torebki z masą czekoladową, dodajemy 1 jajo i rozpuszczoną margarynę, miksujemy ok. 2 minuty.
- Masę czekoladową wykładamy łyżką małymi porcjami na masę sernikową.
- Natychmiast wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka).
Dekoracja:
- Krople czekoladowe umieszczamy w rondlu, zostawiając 1 łyżkę do dekoracji, dodajemy ok. 50 ml mleka i rozpuszczamy.
- Przygotowaną polewą oblewamy ciasto.
- Przygotowujemy dekoracje z bakalii.
- Rozpuszczamy polewę czekoladową Delecta i zanurzamy w niej migdały, orzechy i daktyle.
- Odkładamy na pergamin aby zastygły, a następnie dekorujemy nimi wierzch ciasta.
- Na koniec posypujemy wszystko kroplami czekoladowymi.
Sernik i czekolada zachwycają każdego. Spróbuj przygotować sernik z nowej linii produktów La Chocolatiere i zostań mistrzem deserów w domu.