fbpx
Sernik tradycyjny - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik tradycyjny
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego (dobrze zmielonego)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 5 dużych jaj
  • 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)

Przygotowanie

KROK 1: Rozpocznij od przygotowania masy serowej. W dużej misce wymieszaj zmielony twaróg z cukrem, mąką i wanilią. Dodaj jajka, jedno po drugim, mieszając delikatnie po każdym dodaniu. Na końcu dodaj śmietanę kremówkę, mieszając do uzyskania jednolitej masy.

KROK 2: Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Wylej masę serową do tortownicy (o średnicy około 23 cm), wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 3: Piecz sernik w piekarniku przez około 60-70 minut. Sernik powinien być ścięty, ale jeszcze lekko „trzęsący się” w środku. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku z uchylonymi drzwiczkami na około 1 godzinę.

KROK 4: Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.

KROK 5: Podawaj sernik schłodzony. Możesz go posypać cukrem pudrem lub udekorować świeżymi owocami dla dodatkowego efektu.

Sernik tradycyjny

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+