1h 12 porcji Średni
Nugat bakaliowy

Nugat bakaliowy

Składniki

Masa:

Jak przygotować nugat bakaliowy?

Przyznawanie się do błędów i przepraszanie bywa trudne. Jak przemóc się i powiedzieć przepraszam tak, aby rozłożyć drugą stronę na łopatki? Mamy na to pewien pomysł!

  1. Miód przelewamy do garnka i gotujemy z dodatkiem cukru oraz ¾ szklanki wody, a następnie dodajemy sok z cytryny.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, a na koniec cienkim strumieniem wlewamy syrop cały czas ubijając.
  3. Po dodaniu syropu stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i kontynuujemy ubijanie, aż cała masa zgęstnieje – wówczas zdejmujemy miskę i odstawiamy krem do ostygnięcia.
  4. Wrzucamy do kremu posiekane kawałki pistacji i bakalie.
  5. Powstałą masę rozsmarowujemy na waflu, przykrywamy drugim blatem i odstawiamy do zastygnięcia na około 10 godzin.
  6. Dekorujemy pikiem.

Z tak słodkim znakiem pokoju nie sposób dalej toczyć boje.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...