Nugat bakaliowy

1 h 12 porcjiŚredni

Składniki

Pobierz piki

Jak przygotować nugat bakaliowy??

Miód przelewam do garnka i zagotowuję z dodatkiem cukru oraz ¾ szklanki wody, a następnie dodaję sok z cytryny.

Białka ubijam na sztywną pianę, a na koniec cienkim strumieniem wlewam syrop cały czas ubijając. Po dodaniu syropu stawiam miskę na garnku z gotującą się wodą i kontynuuję ubijanie, aż cała masa zgęstnieje – wówczas zdejmuję miskę i odstawiam krem do ostygnięcia.

Na koniec wrzucam do kremu posiekane kawałki pistacji i bakalie. Powstałą masę rozsmarowuję na waflu, przykrywam drugim blatem i odstawiam do zastygnięcia na około 10 godzin.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...