fbpx
Sernik piernikowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik piernikowy
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto piernikowe:
  • 340 g mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 180 g cukru
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika Delecta
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajo
  • 85 ml mleka
Masa serowa:Dekoracja:
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Jeśli nie możecie się zdecydować czy wolicie zaserwować na Boże Narodzenie sernik, czy raczej piernik będzie bardziej trafionym wyborem - proponujemy wybrać sernik piernikowy.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika i tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Miód do pierniczków podgrzewamy w rondelku.
  3. Mąkę łączymy z miodem, sodą, przyprawą do piernika, jajkiem, masłem i mlekiem, po czym wyrabiamy na gładką masę.
  4. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy foremką dowolne kształty.
  5. Pierniczki rozkładamy na blaszce w odstępach około 2 cm i pieczemy przez 10-15 minut.
  6. Jajka i 2 żółtka ucieramy z cukrem cynamonowym, miodem i przyprawami na gładką masę, a następnie, cały czas miksując, dodajemy ser oraz budyń.
  7. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.
  8. Pozostałe ciasto piernikowe rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i brzegi okrągłej formy i pieczemy 5-6 minut.
  9. Na podpieczony spód wylewamy masę serową i pieczemy sernik około 1 h 15 minut .
  10. Gotowy sernik wykańczamy pierniczkami i cukrem pudrem.
  11. Ozdabiamy pikiem.

Kompromisy potrafią być pyszne, prawda?

Aromatyczny sernik piernikowy na świąteczny stół

Święta to czas zapachów, które budzą wspomnienia — cynamon, goździki, imbir... A co, gdyby zamknąć je wszystkie w jednym cieście? Ten przepis na sernik piernikowy to idealne połączenie tradycyjnego sernika z aromatem korzennych przypraw. Delikatna masa serowa łączy się tu z nutą miodu i przyprawy piernikowej, tworząc deser, który pachnie jak Boże Narodzenie już w trakcie pieczenia.

Sernik piernikowy to doskonały wybór na świąteczny stół – wygląda elegancko, pięknie się kroi i zachwyca głębią smaku. Możesz go udekorować polewą czekoladową, suszonymi skórkami pomarańczy albo orzechami, by jeszcze bardziej podkreślić jego zimowy charakter. To wypiek, który wyróżnia się na tle klasycznych serników, a jednocześnie nie wymaga skomplikowanych przygotowań.

Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę nową wersją świątecznego deseru, ten sernik piernikowy będzie strzałem w dziesiątkę. Pachnący, kremowy i pełen korzennych nut – z pewnością stanie się nowym świątecznym hitem.

Sernik piernikowy - Delektujemy.pl

Sernik piernikowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+