1h 16 porcji Łatwy
Piernik z marchwi

Piernik z marchwi

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

  • cukier puder

Jak przygotować piernik z marchwi?

Przyjęło się, że święta to wyjątkowy czas. Podkreślamy tę wyjątkowość wystrojem domów, ogrodów, nastrojem, ale także… odświętnym menu. A najlepiej odświętnym i zdrowym, czyli piernikiem z marchwi.

  1. Dno okrągłej formy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (bez termoobiegu).
  3. Zawartość torebki z ciastem miksujemy z wodą, jajami i margaryną.
  4. Pod koniec miksowania dodajemy marchew, migdały i rodzynki – całość dokładnie mieszamy, do połączenia wszystkich składników.
  5. Masę przelewamy do foremki i pieczemy najpierw przez 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie 30 minut w 180°C.
  6. Gotowy, wystudzony piernik posypujemy cukrem pudrem.
  7. Ozdabiamy pikiem.

Smacznie, aromatycznie i zdrowo. Tak jak lubimy!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...