
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
10
Czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 1 kg tłustego twarogu
 - 125 g masła
 - 250 g cukru
 - 10 jaj
 - łyżka mąki ziemniaczanej
 - laska wanilii
 - 150 g namoczonych rodzynek Bakalland
 
- 1 opakowanie kremu o smaku waniliowym Delecta
 - 350 ml mleka
 
- kilkanaście czereśni
 - cukier puder
 
Przygotowanie
Sernik to ciasto do zadań specjalnych - sprawdza się na święta, jako deser do kawy z przyjaciółmi, a nawet jako słodki prezent. Ile smakoszy, tyle wariacji na jego temat. Co powiecie na wersję z kremem i czereśniami?
- Formę smarujemy masłem, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
 - Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie.
 - Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając miękkie masło i twaróg.
 - Do masy przesiewamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy nasiona z laski wanilii.
 - Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
 - Dodajemy namoczone rodzynki, obtoczone w mące ziemniaczanej (dzięki temu nie opadną na dno).
 - Na przygotowaną formę wylewamy masę serową i pieczemy około 50 minut.
 - Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
 - Mieszankę do kremu waniliowego miksujemy przez 3 minuty z zimnym mlekiem, po czym wykładamy na ostudzony sernik.
 - Dekorujemy świeżymi czereśniami i posypujemy cukrem pudrem.
 - Sernik chłodzimy w lodówce około 3 godziny.
 - Ozdabiamy pikiem.
 
Wygląda pysznie i dokładnie tak smakuje.




