Składniki
Ciasto:- 1 kg tłustego twarogu
- 125 g masła
- 250 g cukru
- 10 jaj
- łyżka mąki ziemniaczanej
- laska wanilii
- 150 g namoczonych rodzynek Bakalland
- 1 opakowanie kremu o smaku waniliowym Delecta
- 350 ml mleka
- kilkanaście czereśni
- cukier puder
Przygotowanie
Sernik to ciasto do zadań specjalnych - sprawdza się na święta, jako deser do kawy z przyjaciółmi, a nawet jako słodki prezent. Ile smakoszy, tyle wariacji na jego temat. Co powiecie na wersję z kremem i czereśniami?
- Formę smarujemy masłem, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie.
- Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając miękkie masło i twaróg.
- Do masy przesiewamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy nasiona z laski wanilii.
- Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
- Dodajemy namoczone rodzynki, obtoczone w mące ziemniaczanej (dzięki temu nie opadną na dno).
- Na przygotowaną formę wylewamy masę serową i pieczemy około 50 minut.
- Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
- Mieszankę do kremu waniliowego miksujemy przez 3 minuty z zimnym mlekiem, po czym wykładamy na ostudzony sernik.
- Dekorujemy świeżymi czereśniami i posypujemy cukrem pudrem.
- Sernik chłodzimy w lodówce około 3 godziny.
- Ozdabiamy pikiem.
Wygląda pysznie i dokładnie tak smakuje.