Sernik na zimno z wiśniami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:

Galaretka z wiśniami:

Przygotowanie

 

KROK 1: Przygotuj spód. Herbatniki zmiel na drobny pył w malakserze lub rozgnieć je wałkiem do ciasta. Roztop masło i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę wyłóż na dno tortownicy o średnicy 20-24 cm, dokładnie dociskając. Wstaw do lodówki na około 30 minut, aby spód stężał.

KROK 2: Przygotuj masę serową. Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody i odstaw do przestudzenia. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem oraz ekstraktem z wanilii, aż masa będzie gładka. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno, a następnie delikatnie wmieszaj ją do masy serowej. Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę, dokładnie miksując. Masę serową przelej na schłodzony spód i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa stężała.

KROK 3: Przygotuj galaretkę wiśniową. Rozpuść galaretkę wiśniową w 400 ml gorącej wody, dokładnie mieszając. Odstaw do przestudzenia, aż zacznie lekko tężeć, ale wciąż będzie płynna.

KROK 4: Wiśnie umyj i usuń pestki (jeśli używasz mrożonych, to je rozmroź). Gdy galaretka zacznie tężeć, dodaj do niej wiśnie. Delikatnie wymieszaj, aby owoce równomiernie rozłożyły się w galaretce.

KROK 5: Gdy masa serowa dobrze stężeje, wylej na nią galaretkę z wiśniami. Równomiernie rozprowadź owoce na całej powierzchni sernika. Wstaw do lodówki na kolejne 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby wszystkie warstwy dobrze się połączyły i stężały.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy