Sernik na zimno z galaretką mango
Składniki
- 1 opakowanie Ciasto kruche Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnego masła
- 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
- 400 ml schłodzonego mleka
- 250 g pulpy mango
- 20 g żelatyny spożywczej Delecta
Przygotowanie
KROK 1 - Ciasto kruche zagniatamy ręcznie lub mikserem za pomocą płaskiego mieszadła.
KROK 2 - Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut, po czym wkładamy nim spód okrągłej blaszki.
KROK 3 - Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170°C, studzimy.
KROK 4 - Sernik przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu. Miksujemy z 600 ml zimnego mleka, po czym masę przekładamy na upieczony, kruchy spód. Odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut.
KROK 5 - 20g żelatyny rozpuszczamy w ok. 40 ml gorącej wody, do momentu rozpuszczenia.
KROK 6 - Pulpę mango umieszczamy w dzieży miksera i na szybkich obrotach wlewamy żelatynę cienkim strumieniem.
KROK 7 - Miksujemy jeszcze chwilę, po czym wylewamy masę na zastygnięty sernik i rozprowadzamy szpatułką.
KROK 8 - Ciasto odstawiamy do lodówki na kolejną godzinę.
KROK 9 - Wierzch można udekorować świeżymi owocami sezonowymi.