Sernik na zimno z czereśniami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
  • 600 ml mleka
  • 700 g czereśni
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 300 ml soku z aronii
  • 3 łyżeczki żelatyny
Dekoracje:
  • garść świeżej melisy

Przygotowanie

Sernik na zimno to ciasto idealne na lato i do tego bardzo szybkie w wykonaniu. Dzisiaj proponujemy wersję z czereśniami.

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Biszkopt przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
  3. W czasie pieczenia biszkoptu drylujemy połowę czereśni.
  4. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody.
  5. Masę serową przygotowujemy, dodając do mieszanki 600 ml mleka i miksując na wysokich obrotach, aż masa stanie się gęsta.
  6. Na koniec do kremu dodajemy wydrylowane czereśnie.
  7. Biszkopt umieszczamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą, a następnie nasączamy go sokiem jabłkowym.
  8. Na wierzch wylewamy masę kremową i układamy na wierzchu pozostałe czereśnie. Ciasto wstawiamy do lodówki.
  9. Rozpuszczoną żelatynę dolewamy do podgrzanego wcześniej soku z aronii.
  10. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na wyciągnięte z lodówki, lekko schłodzone ciasto, aby zakryła czereśnie do połowy wysokości.
  11. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  12. Schłodzony sernik przed podaniem dekorujemy melisą i ulubionym pikiem.

Czereśniowy wypiek zasmakuje gościom w każdym wieku - ani się obejrzymy, a wypiek zniknie ze stołu. Jest niebezpiecznie pyszny!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy