fbpx
Sernik na zimno z czereśniami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik na zimno z czereśniami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
  • 600 ml mleka
  • 700 g czereśni
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 300 ml soku z aronii
  • 3 łyżeczki żelatyny
Dekoracje:
  • garść świeżej melisy

Przygotowanie

Sernik na zimno to ciasto idealne na lato i do tego bardzo szybkie w wykonaniu. Dzisiaj proponujemy wersję z czereśniami.

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Biszkopt przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
  3. W czasie pieczenia biszkoptu drylujemy połowę czereśni.
  4. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody.
  5. Masę serową przygotowujemy, dodając do mieszanki 600 ml mleka i miksując na wysokich obrotach, aż masa stanie się gęsta.
  6. Na koniec do kremu dodajemy wydrylowane czereśnie.
  7. Biszkopt umieszczamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą, a następnie nasączamy go sokiem jabłkowym.
  8. Na wierzch wylewamy masę kremową i układamy na wierzchu pozostałe czereśnie. Ciasto wstawiamy do lodówki.
  9. Rozpuszczoną żelatynę dolewamy do podgrzanego wcześniej soku z aronii.
  10. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na wyciągnięte z lodówki, lekko schłodzone ciasto, aby zakryła czereśnie do połowy wysokości.
  11. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  12. Schłodzony sernik przed podaniem dekorujemy melisą i ulubionym pikiem.

Czereśniowy wypiek zasmakuje gościom w każdym wieku - ani się obejrzymy, a wypiek zniknie ze stołu. Jest niebezpiecznie pyszny!

Sernik na zimno z czereśniami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+