45min 12 porcji Łatwy 2h
Bananowy nerkowiec
Bananowy nerkowiec

Bananowy nerkowiec

Składniki

Ciasto:

Dekoracje:

  • kilka dodatkowych migdałów

Jak przygotować bananowy nerkowiec?

Orzechy i bakalie to dobry zamiennik – i znacznie zdrowszy – do tradycyjnych słodyczy. Zwłaszcza w duecie z owocami.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Orzechy i daktyle namaczamy w wodzie przez dwie godziny.
  3. Miksujemy je dodając szklankę mąki pszennej oraz jedno jajo.
  4. Powstałą masę wykładamy do formy na tartę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego na 15 minut.
  5. Awokado, banany, pół szklanki kakao oraz pół puszki mleka kokosowego blendujemy na gładka masę.
  6. Dodajemy pokrojone na małe kawałki migdały.
  7. Mieszamy i wykładamy na przestudzony spód z nerkowców.
  8. Masę posypujemy posiekanymi migdałami.
  9. Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.

Bananowy nerkowiec zasmakuje każdemu, nawet fanom tradycyjnych słodkości. Zdrowie przede wszystkim!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: