1h 12 porcji Łatwy 30min
Chałka z żurawiną

Chałka z żurawiną

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

Jak przygotować chałkę z żurawiną?

Piękny, słoneczny, jesienny dzień to idealny czas na spacer. A po porannym spacerze pora na pyszną i rumianą chałkę z żurawiną.

  1. Przygotowujemy podłużną formę na chałkę, smarując masłem i wysypując mąką.
  2. Margarynę i mleko podgrzewamy w garnku przez kilka minut, a następnie odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
  3. Zawartość opakowania z ciastem mieszamy z jajami i stopniowo wlewamy mleko z margaryną.
  4. Do ciasta dorzucamy garść żurawiny, zarabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do zimnego piekarnika na 45 minut, nastawiając temperaturę na 180⁰C (bez termoobiegu).
  6. W gorącej wodzie roztapiamy polewę, odcinamy róg i polewamy wierzch upieczonej chałki, po czym dekorujemy żurawiną.
  7. Ozdabiamy pikiem.

Jeszcze tylko herbatą z konfiturą lub kawą i wspaniały poranek gotowy.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...