fbpx
Chałka z żurawiną - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Chałka z żurawiną
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Dekoracja:
  • 1 opakowanie czekolady białej karmelowej Delecta

Przygotowanie

Piękny, słoneczny, jesienny dzień to idealny czas na spacer. A po porannym spacerze pora na pyszną i rumianą chałkę z żurawiną.

  1. Przygotowujemy podłużną formę na chałkę, smarując masłem i wysypując mąką.
  2. Margarynę i mleko podgrzewamy w garnku przez kilka minut, a następnie odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
  3. Zawartość opakowania z ciastem mieszamy z jajami i stopniowo wlewamy mleko z margaryną.
  4. Do ciasta dorzucamy garść żurawiny, zarabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do zimnego piekarnika na 45 minut, nastawiając temperaturę na 180⁰C (bez termoobiegu).
  6. W gorącej wodzie roztapiamy polewę, odcinamy róg i polewamy wierzch upieczonej chałki, po czym dekorujemy żurawiną.
  7. Ozdabiamy pikiem.

Jeszcze tylko herbatą z konfiturą lub kawą i wspaniały poranek gotowy.

Chałka z żurawiną

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+