Sernik na zimno z cytrynowo-kokosowym twistem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
15
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto- 1 opakowanie Sernik na zimno smak waniliowy Delecta
- 500 ml schłodzonego mleka
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 220 g herbatników zbożowych
- 100 g stopionego masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 jaja
- 2 cytryny
- 100 g cukru
- 70 g masła
- 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Delecta
- 100 g kremówki
- 1 opakowanie cukru smak kokosowy Delecta
- 8 łyżek wiórków kokosowych Bakalland
Przygotowanie
Nawet po największym obiedzie zawsze znajdzie się trochę miejsca na serniczek. ZAWSZE! Jak zrobić Sernik na zimno z cytrynowo-kokosowym twistem.
- Herbatniki blendujemy na „mąkę” i mieszamy ze stopionym masłem i masłem orzechowym.
- Masą wykładamy spód tortownicy o średnicy około 25 cm. Formę warto wyłożyć folią spożywczą.
- Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko i sernik na zimno. Miksujemy na najwyższych obrotach dokładnie 4 minuty.
- Masę wykładamy na herbatnikowy spód.
- Dokładnie myjemy i osuszamy cytryny. Wyciskamy sok.
- Sok przelewamy do rondla, dodajemy cukry i jaja. Wszystko mieszamy trzepaczką.
- Dodajemy masło pokrojone na kawałki.
- Do większego garnka wlewamy trochę wody. Nakładamy na garnek miskę z masą – woda nie może dotykać jej dna. Zagotowujemy wodę i ustawiamy średnią moc palnika. Całość ogrzewamy, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa.
- Ogrzewamy i mieszamy masę coraz częściej, aż zgęstnieje i uzyska konsystencje budyniu. Powinno to zająć około 15 minut
- Kremówkę ubijamy z cukrem smak kokosowy Delecta i całość dodajemy do kremu lemon curd.
- Gotową masą cytrynowo-kokosową smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Sernik wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Dekorujemy ulubionym pikiem.
Ciężko się oprzeć, prawda? Koksowo-cytrynowe połączenie jest zaskakujące, dlatego ten sernik jest tak wyjątkowy! Aż czuć wiosnę!