Sernik na zimno cytrynowo-kokosowy
Składniki
Ciasto:
- 220 g herbatników zbożowych
- 100 g stopionego masła
- 2 łyżki masła orzechowego
Masa serowa:
- 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
- 500 ml schłodzonego mleka
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
Krem lemon curd:
- 2 jaja
- 2 cytryny
- 100 g cukru
- 70 g masła
- 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Delecta
- 100 g kremówki
- 1 opakowanie cukru kokosowego Delecta
Dekoracja:
- 8 łyżek wiórków kokosowych Bakalland
Przygotowanie
KROK 1 - Herbatniki blendujemy na „mąkę” i mieszamy ze stopionym masłem i masłem orzechowym.
KROK 2 - Masą wykładamy spód tortownicy o średnicy około 25 cm. Formę warto wyłożyć folią spożywczą.
KROK 3 - Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko i sernik na zimno. Miksujemy na najwyższych obrotach dokładnie 4 minuty.
KROK 4 - Masę wykładamy na herbatnikowy spód.
KROK 5 - Dokładnie myjemy i osuszamy cytryny. Wyciskamy sok.
KROK 6 - Sok przelewamy do rondla, dodajemy cukry i jaja. Wszystko mieszamy trzepaczką. Dodajemy masło pokrojone na kawałki.
KROK 7 - Do większego garnka wlewamy trochę wody. Nakładamy na garnek miskę z masą – woda nie może dotykać jej dna. Zagotowujemy wodę i ustawiamy średnią moc palnika. Całość ogrzewamy, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa.
KROK 8 - Ogrzewamy i mieszamy masę coraz częściej, aż zgęstnieje i uzyska konsystencje budyniu. Powinno to zająć około 15 minut
KROK 9 - Kremówkę ubijamy z cukrem smak kokosowy Delecta i całość dodajemy do kremu lemon curd.
KROK 10 - Gotową masą cytrynowo-kokosową smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
KROK 11 - Sernik wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.