Sernik na zimno cytrynowo-kokosowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 240 min.

Składniki

Ciasto:

  • 220 g herbatników zbożowych
  • 100 g stopionego masła
  • 2 łyżki masła orzechowego

Masa serowa:

Krem lemon curd:

Dekoracja:

  • 8 łyżek wiórków kokosowych Bakalland

Przygotowanie

KROK 1 - Herbatniki blendujemy na „mąkę” i mieszamy ze stopionym masłem i masłem orzechowym.

KROK 2 - Masą wykładamy spód tortownicy o średnicy około 25 cm. Formę warto wyłożyć folią spożywczą.

KROK 3 - Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko i sernik na zimno. Miksujemy na najwyższych obrotach dokładnie 4 minuty.

KROK 4 - Masę wykładamy na herbatnikowy spód.

KROK 5 - Dokładnie myjemy i osuszamy cytryny. Wyciskamy sok.

KROK 6 - Sok przelewamy do rondla, dodajemy cukry i jaja. Wszystko mieszamy trzepaczką. Dodajemy masło pokrojone na kawałki.

KROK 7 - Do większego garnka wlewamy trochę wody. Nakładamy na garnek miskę z masą – woda nie może dotykać jej dna. Zagotowujemy wodę i ustawiamy średnią moc palnika. Całość ogrzewamy, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa.

KROK 8 - Ogrzewamy i mieszamy masę coraz częściej, aż zgęstnieje i uzyska konsystencje budyniu. Powinno to zająć około 15 minut

KROK 9 - Kremówkę ubijamy z cukrem smak kokosowy Delecta i całość dodajemy do kremu lemon curd.

KROK 10 - Gotową masą cytrynowo-kokosową smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

KROK 11 - Sernik wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy