Sernik na kakaowym spodzie z musem borówkowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
180 min.
Składniki
Ciasto:- 150 g herbatników kakaowych
- 70 g stopionej margaryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- tłuszcz do wysmarowania boków blaszki
- 1 łyżka mąki do oprószenia boków blaszki
- 1 kg twarogu
- 5 jaj
- 1 opakowanie budyniu smak waniliowy Delecta
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 100 g stopionej margaryny
- 2 łyżki cukru ze skórką pomarańczową Delecta
- szczypta soli
- 300 g borówek
- 2 łyżeczki cukru
- 2 czubate łyżeczki galaretki smak owoce lasu Delecta
Przygotowanie
Po czym poznać, że drugiej osobie zależy na nas? Po pysznym serniku na kakaowym spodzie z jagodowym musem!
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
- Piekarnika nagrzewamy do 175 stopni C (bez termoobiegu).
- Herbatniki kruszymy, dodajemy stopioną margarynę i miód.
- Mieszamy na gładką masę, przekładamy równomiernie do tortownicy i delikatnie ubijamy.
- Ser mielimy przynajmniej dwa razy na sicie o drobnych oczkach.
- Białka ubijamy lekko ze szczyptą soli – tylko tyle, aby się spieniły.
- Dodajemy żółtka i cukier, ubijamy, aż cukier się rozpuści.
- Dodajemy budyń wymieszany z mąką, stopioną margarynę i cukier ze skórką pomarańczową Delecta, całość miksując do połączenia składników.
- Dokładamy zmielony twaróg i krótko miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
- Masę serową przelewamy delikatnie na ciasteczkowy spód.
- Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy kolejne 60 minut.
- Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do przestygnięcia na 30 minut, po czym wyjmujemy.
- Borówki miksujemy i przecieramy przez sito.
- Dodajemy cukier i podgrzewamy, a gdy mus będzie gorący, dodajemy dwie łyżeczki galaretki i dobrze mieszamy.
- Mus studzimy i polewamy porcje sernika wedle uznania.
- Dekorujemy pikiem.
A może i Wy zechcecie komuś wyznać uczucia sernikiem? :)