
Trudność:
3 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
170 min.
Składniki
Kruche ciasto:- 300 g mąki
 - 150 g masła
 - 1 płaska łyżeczka soli
 - trochę wody
 
- 750 g twarogu z wiaderka
 - 180 g cukru
 - 2 łyżki cukru z wanilią Delecta
 - 6 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
 - 20 g skrobi kukurydzianej
 - 75 g masła
 - 3 łyżki rodzynek sułtańskich Bakalland namoczonych
 - 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową Delecta
 
- 5 łyżek cukru pudru
 - 2 łyżki wody
 
- 3 łyżki skórki pomarańczowej Bakalland
 
Przygotowanie
Uśmiech jest dobry na wszystko, a na widok sernika krakowskiego nie sposób się nie uśmiechnąć.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
 - Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
 - Mieszamy mąkę z masłem i solą. Dodajemy tyle wody, żeby ciasto się skleiło.
 - Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
 - 2/3 kruchego ciasta rozwałkowujemy na 0,5 cm i przekładamy do formy.
 - Spód pieczemy przez 15 minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
 - Oddzielamy żółtka od białek.
 - W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka i mieszamy.
 - Dodajemy ser, skrobię, cukier wanilinowy, rodzynki i cukier ze skórką pomarańczy Delecta. Mieszamy.
 - Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy te dwie masy.
 - Wykładamy całość na podpieczony spód.
 - Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niego cienkie paski.
 - Na wierzchu ciasta układamy kratkę z pasków.
 - Pieczemy w 180 stopniach C (z termoobiegiem) przez 45-50 minut.
 - Studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
 - Mieszamy cukier puder z wodą i tak uzyskanym lukrem smarujemy wystudzony sernik.
 - Dekorujemy ulubionymi pikami.
 
A Wam po ilu kawałkach udało się uśmiechnąć? :)




