fbpx

PRZEPIS OD COSSIEGOTUJE

Deser czekoladowy z mascarpone i truskawkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Deser czekoladowy z mascarpone i truskawkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 75

Składniki

Ciasto:

Masa śmietanowa:

Frużelina truskawkowa:

  • 540 g truskawek mrożonych lub świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki zimniej wody

Dekoracja:

Przygotowanie

KROK 1: Margarynę lub masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostudzenia.

KROK 2: W misce wymieszaj wodę z margaryną, dodaj jajka oraz mieszankę na ciasto czekoladowe i miksuj przez około 4 minuty.

KROK 3: Gotową masę przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok. 25x35 cm. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C około 45−50 minut (sprawdź
patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).

KROK 4: Do garnka włóż truskawki oraz cukier. Upraż do momentu, aż się rozpadną. Dodaj wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną. Zagotuj i wystudź.

KROK 5: Do miski przełóż mascarpone, cukier oraz śmietankę. Ubij na sztywną masę, pod koniec dodaj mix do śmietany.

KROK 6: Desery układaj warstwami. Pokruszone ciasto czekoladowe, ubita masa śmietankowa, frużelina truskawkowa, pokruszone ciasto, na koniec posyp pokruszonymi pistacjami.

Deser czekoladowy z mascarpone i truskawkami - Delektujemy.pl

Deser czekoladowy z mascarpone i truskawkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+