PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT
Sernik korzenny z malinami
Składniki
Spód:
- 250 g korzennych ciasteczek
- 70 g roztopionego palonego masła
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- szklanka cukru
- 125 ml śmietanki 30%
- 3/4 budyniu waniliowego Delecta xxl
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Galaretka malinowa:
- 400 g mrożonych/świeżych malin
- 35 g galaretki malinowej Delecta (1/2 opakowania)
Przygotowanie
KROK 1: Pokruszone na pył ciasteczka wymieszaj z rozpuszczonym palonym masłem (rozpuszczając masło gotuj go na małym ogniu aż będzie mieć jasno złoty kolor). Ciasteczka wysyp na spod tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij łyżką.
KROK 2: Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj rózgą lub zmiksuj na najniższych obrotach i wylej do tortownicy. Wstaw formę do piekarnika i piecz z funkcją góra dół w 180 stopniach przez ok. 5 minut, a następnie zmniejsz do 140 stopni i piecz ok. 90 minut. Upieczony sernik zostaw w zamkniętym piekarniku przez ok. 15 minut, a następnie go uchyl.
KROK 3: Maliny rozmroź i przetrzyj przez sitko w celu pozbawienia pestek - podgrzej prawie do zagotowania. Zdejmij garnek z palnika i wsyp galaretkę - mieszaj do rozpuszczenia. Wystudź i tężejącą wylej na sernik. Wstaw do lodówki a po schłodzeniu udekoruj według uznania.