fbpx
Kaszubskie orzechy z marchwi - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kaszubskie orzechy z marchwi
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 100

Składniki

Ciasto:
  • 100 g marchwi
  • 100 g mąki plus 15 g na dodanie
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant Delecta
Nadzienie:

Przygotowanie

Marchew lubi czasami polecieć sobie w… kulki. I to nie byle jakie, bo kaszubskie! Pierwsze wzmianki o kaszubskich orzechach z marchwi pojawiły się w 1928 roku, kiedy wypiekali je zarówno ci ubożsi, jak i ci zamożni.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ścieramy marchew (nie odciskając soku), łączymy ją z resztą składników i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
  4. Dodajemy pozostałe 15 g mąki i mieszamy z ciastem.
  5. Dzielimy ciasto na kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy zgrabną kulkę.
  6. Wkładamy do środka żurawinę, zamykamy i obtaczamy w mące.
  7. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.
  8. Pieczemy 10 minut w 180°C , potem 15 minut w 160 stopniach.
  9. Studzimy i dekorujemy pikami.

Kaszubskie orzechy z marchwi znajdują się na liście produktów tradycyjnych.

Kaszubskie orzechy z marchwi

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+