1h 40min 10 porcji Łatwy 30min
Kaszubskie orzechy z marchwi
Kaszubskie orzechy z marchwi

Kaszubskie orzechy z marchwi

Składniki

Ciasto:

  • 100 g marchwi
  • 100 g mąki plus 15 g na dodanie
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant Delecta

Nadzienie:

Jak przygotować kaszubskie orzechy z marchwi?

Marchew lubi czasami polecieć sobie w… kulki. I to nie byle jakie, bo kaszubskie! Pierwsze wzmianki o kaszubskich orzechach z marchwi pojawiły się w 1928 roku, kiedy wypiekali je zarówno ci ubożsi, jak i ci zamożni.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ścieramy marchew (nie odciskając soku), łączymy ją z resztą składników i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
  4. Dodajemy pozostałe 15 g mąki i mieszamy z ciastem.
  5. Dzielimy ciasto na kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy zgrabną kulkę.
  6. Wkładamy do środka żurawinę, zamykamy i obtaczamy w mące.
  7. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.
  8. Pieczemy 10 minut w 180°C , potem 15 minut w 160 stopniach.
  9. Studzimy i dekorujemy pikami.

Kaszubskie orzechy z marchwi znajdują się na liście produktów tradycyjnych.

Średnia: 3,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: