Sernik japoński z kakaowymi wąsami
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 200 g kremowego serka śmietankowego
- 150 ml mleka
- 30 g masła
- 4 jaja
- 65 g cukru
- 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Delecta
- 70 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki kakao
- Cukier puder
Przygotowanie
Kuchnia japońska słynie nie tylko z sushi, ale również…deserów! Przekonacie się wypróbowując ten przepis. Jak przygotować sernik japoński z kakaowymi wąsami?
- Wszystkie składniki ogrzewamy do temperatury pokojowej.
- Masło topimy w małym rondelku.
- Dodajemy serek i mleko, podgrzewając na małym ogniu i mieszając rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Do masy dodajemy masło.
- Ściągamy z ognia, dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając.
- Białka odkładamy do miski, w której będziemy je ubijać.
- Do masy dodajemy przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną, mieszamy rózgą.
- Białka ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do masy serowej.
- Do masy wlewamy sok z cytryny.
- Tortownicę dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy do połowy jej wysokości zanurzać ją w gorącej wodzie.
- Wykładamy papierem do pieczenia dno formy oraz boki, zostawiając około 5 cm kołnierz.
- Masę serową wlewamy do tortownicy.
- Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę dajemy do naczynia lub blaszki, do której wlewamy ugotowaną, wrzącą wodę do połowy wysokości tortownicy.
- Sernik pieczemy półtorej godziny w temperaturze około 170 stopni C.
- Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku na 30 minut.
- Wyjmujemy z wody i studzimy, po czym wkładamy do lodówki.
- Gotowy sernik obsypujemy cukrem pudrem i z pomocą pików oraz szablonów dekorujemy przesypując kakao.
Sernik japoński jest tak pyszny, że nie sposób odmówić sobie dokładki, prawda?