fbpx
Sernik harataniec - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik harataniec
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

  • ciasto kruche Delecta
  • 1 jajko
  • 100 g zimnej margaryny lub masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik
  • 180g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Delecta
  • 4 żółtka
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki naturalnego kakao

Piana:

  • 6 białek
  • 150g cukru
  • 1 kisiel wiśniowy Delecta

Przygotowanie

Wymiary blachy 25 cm x 36 cm

KROK 1:  Przygotuj kruche ciasto - do głębokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajo, pokrojoną margarynę (masło). Miksuj na średnich obrotach przez 1‒2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników. 

KROK 2: Do miski przełóż ser, cukier, cukier wanilinowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj
mikserem. Ciasto podziel na 3 części: 2 większe i 1 mniejszą. Do jednej z większych porcji dodaj kakao, owiń folią spożywczą i włóż wraz z mniejszą porcją do zamrażalnika na 30 minut.

KROK 3: Pozostałą część ciasta rozłóż w natłuszczonej i podsypanej mąką blasze. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 15 minut. Na ostudzony dobrze spód nałóż dżem.

KROK 4: Ciasto z kakao wyjmij z zamrażalnika, zetrzyj na tarce i rozłóż je na dżemie. Na ciasto wylej masę serową i wyrównaj.

KROK 5: Białka wraz z cukrem ubij na sztywno. Dodaj kisiel i wymieszaj. Pianę wyłóż na ciasto i wyrównaj.

KROK 6: Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostudzenia.

Sernik harataniec - Delektujemy.pl

Sernik harataniec

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+