Sernik harataniec - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

  • ciasto kruche Delecta
  • 1 jajko
  • 100 g zimnej margaryny lub masła

Masa serowa:

Piana:

Przygotowanie

Wymiary blachy 25 cm x 36 cm

KROK 1:  Przygotuj kruche ciasto - do głębokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajo, pokrojoną margarynę (masło). Miksuj na średnich obrotach przez 1‒2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników. 

KROK 2: Do miski przełóż ser, cukier, cukier wanilinowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj
mikserem. Ciasto podziel na 3 części: 2 większe i 1 mniejszą. Do jednej z większych porcji dodaj kakao, owiń folią spożywczą i włóż wraz z mniejszą porcją do zamrażalnika na 30 minut.

KROK 3: Pozostałą część ciasta rozłóż w natłuszczonej i podsypanej mąką blasze. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 15 minut. Na ostudzony dobrze spód nałóż dżem.

KROK 4: Ciasto z kakao wyjmij z zamrażalnika, zetrzyj na tarce i rozłóż je na dżemie. Na ciasto wylej masę serową i wyrównaj.

KROK 5: Białka wraz z cukrem ubij na sztywno. Dodaj kisiel i wymieszaj. Pianę wyłóż na ciasto i wyrównaj.

KROK 6: Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostudzenia.

Sernik harataniec - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy